Capaciteit verhoging en nog meer veiligheid voor data op tape

Harold Koenders

25-09-2020 | door: Redactie

Capaciteit verhoging en nog meer veiligheid voor data op tape

Er was veel onrust in dataland. De ransomware aanvallen volgden elkaar in een snel tempo op. Ook baarde de enorme toename van data zorgen. De capaciteit van primaire opslagsystemen liepen tegen grenzen aan zoals ook de hieraan verbonden kosten voor hardware en infrastructuren.

Maar er is zeker ook goed nieuws, steeds meer IT managers uit verschillende industrieën kiezen weer voor opslag op tape. Enerzijds door de mogelijkheid een schone off-site kopie op tape beschikbaar te houden, anderzijds door steeds meer oudere data naar een archief systeem te zenden en te bewaren. Samen met hypermoderne data management systemen, S3 ontsluiting en het Object storage protocol vormt tape storage de toekomst van veilige en verantwoorde data opslag.

Maar er is nog meer goed nieuws! De nieuwe generatie LTO tape komt eraan en word begin volgend jaar verwacht. Deze LTO generatie 9 tapes zijn compatible met de huidige LTO8 en zal 18 TB native en 45 TB gecomprimeerde opslagcapaciteit kennen.
Maar al dit goede nieuws zal volledig overschaduwd worden door een reeks aan ontwikkelingen binnen de tape storage industrie die aangeven dat men de huidige eisen die aan data storage gesteld worden heel serieus nemen, het kan niet lang duren voordat nieuwe opslag records gemeld gaan worden. De enorme verbeteringen die het magnetisch materiaal Barium Ferriet bracht ten op opzichte van het eerder gebruikte MP of metal partikels, brachten ten eerste meer veiligheid omdat corrosie onmogelijk is, maar zorgde er ook voor dat de capaciteit door een hogere materiaal dichtheid enorm kan stijgen.

330TB op een cartridge, en door

Het oude record van 201 Gb / in2 (gigabit per vierkante inch) in oppervlaktedichtheid werd bereikt en een totaal van 330 TB op een enkele cartridge mogelijk maakt zal waarschijnlijk redelijk snel gaan sneuvelen.
Nu al zorgt tape storage voor een 10.000 maal hogere data integriteit ten opzichte van alle harddisk varianten maar dit cijfer gaat snel nog eens verhoogd worden. Eventuele schrijffouten worden dus met veel hogere accuraatheid opgemerkt en hersteld, zodat de uiteindelijk opslag niet hoeft te mislukken en daarmee de waarde van de data enorm verbeterd, en de rekenkracht ten goede komt.

Uitbreiding Schrijf en lees sporen

De vroege lto-tapes werden in de markt gebracht met 8 sporen, de lees en schrijfkop bood ook 8 gegeven lees / schrijfkopelementen aangevuld met 2 servo-leeselementen. Door alle eisen die data verzamelaars aan het medium stelden is dit aantal enorm verhoogt waarbij we nu al spreken van 32 data lees / schrijfkopelementen en 2 servo-lees elementen. Op termijn zal dit aantal waarschijnlijk ook nog eens verdubbeld worden waardoor data integriteit nog eens fors zal verbeteren.
Degene die de laatste tijd goed naar de uitingen van verschillende tape storage hardware ontwikkelaars geluisterd hebben weten dat er nog meer goed nieuws omtrent het medium tape gaat volgen, het zal ons niet verbazen, dat dit nieuws weer enorme verbeteringen van opslagrecords gaat brengen.

In omgevingen waar data retentie-aanvang een mindere rol speelt als daadwerkelijke retentie tijden, zoals in enorme data archieven en op plaatsen waar tape een rol speelt als off-site opslagmedium is men er inmiddels wel achter hoe snel data na een distaster weer opgebouwd kan worden. Gemiddeld doet een harddisk er 100 uur over 20TB(1GB files)terwijl een LTO8 tape omgeving deze zelfde hoeveelheid data gemiddeld in 26 uur verwerkt.
De huidige LTO-8-tapetechnologie biedt lees- / schrijfsnelheden die gecomprimeerd bijna 750 MB / sec benaderen. Als we native gegevenssnelheden vergelijken, is dat 360 MB / sec, wat sneller is dan de typische 7200 RPM harde schijf (160 MB / sec).

Enorme functionaliteit uitbereidingen met gebruik van back-up en archief software

Tape storage verbeterd enorm maar profiteert ook nog eens van de mogelijkheden die bestaande en nieuwe software applicaties toevoegen aan de bestaande reeks mogelijkheden. Met name alle metadata opties die de software Solutions toevoegen aan het bestaande scala biedt mogelijkheden die data sneller en beter laat vinden, maar ook nog eens op een kostenefficiëntere wijze laat opslaan. Verder worden migratie en toegangsproblemen voorkomen door het gebruik van API's dus ook 'legacy' storage wordt in veel gevallen toegankelijk gemaakt door deze SDS/Tape Solutions. Kosten voor data migratie kunnen hierdoor vaak voorkomen worden.

Compact beginnen kan- fors opschalen is mogelijk

Een ander groot voordeel ten faveure van traditionele storage is de enorme schaalbaarheid van het medium Tape. De single tape drives leveren op de bureaus van film en video verwerkers 12 TB native opslagcapaciteit. Moderne (gerobotiseerde) tape libraries bieden een minimale instap(1U) maar een groei naar 560 sloten als de unit opgeschaald is, en dat allemaal op dezelfde vierkante meters.
Hightech datamanagement opslagsystemen maken het mogelijk om 16 van deze tape libraries aan elkaar te koppelen en dan spreken op basis van de huidige generatie LTO over 107 PB-native capaciteit in één omgeving.( 220+ PB gecomprimeerd)

Capaciteit en ruimte verhouding

Verschillende grootstedelijke overheden verbieden plaatselijke datacenters uit te breiden, de vraag naar opslagcapaciteit groeit en dit zal voorlopig niet verminderen. Met deze maatregel dwingen overheden datacenter exploitanten tot nadenken over beter performance verhoudingen. De energieverslindende first tier datacenters kunnen veel efficiënter werken indien weinig gebruikte data verhuist naar minder kostbare opslagmedia die ook nog eens veel veiliger is, juist Tape.
We hebben het al eens eerder gemeld dat data giganten Microsoft Azure, Amazon alsmede Oracle en Netflix tape storage gebruiken om alle data te verzamelen en uw huiskamer in streamen, gebruikmakende van een cognitieve applicatie die data beheert en verplaatst, laat opschalen, versiebeheer toepast en zorg dat u altijd en vanaf ieder locatie bij uw data kunt.

We kunnen daarom veilig stellen dat tape storage ook goed genoeg is voor de gemiddelde beheerder van data omgevingen die zich zorgen maakt over data veiligheid, return of investment en efficiëntie.

Door: Harold Koenders, data storage expert

Terug naar nieuws overzicht

Tags

data