DLM Finance ontwikkelt Trade Manager platform met low-code platform Mendix
25-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DLM Finance ontwikkelt Trade Manager platform met low-code platform Mendix

Het platform Trade Manager van de Nederlandse financiële dienstverlener DLM Finance is ontwikkeld met behulp van het low-code platform van Mendix. Trade Manager is een softwareplatform speciaal voor fondsmanagers die investeren in ontwikkelingslanden.

Verouderde financiële softwareplatformen zorgen vaak voor serieuze problemen bij het investeren in opkomende markten. Issues zijn onder meer de schaarse beschikbaarheid van marktgegevens, het ontbreken van ESG-rapportages (‘environmental, social, and corporate governance’), uitdagingen op het gebied van compliance en nauwelijks business intelligence voor investeerders. Zo vermelden Bloomberg en Reuters geen rentetarieven voor langere looptijden in landen als Myanmar. Ook is niet duidelijk of men compliant is en wordt voldaan aan de rapportageverplichtingen die zijn vastgelegd in de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) door de European Securities and Markets Authority (ESMA). De Trade Manager van DLM Finance is gericht op fondsbeheerders en biedt onder meer functies en gespecialiseerde rapportagetools gericht op investeringen in ontwikkelingslanden.

'Het heft in eigen handen nemen'

"Wij geloven dat je het beste het heft in eigen handen kunt nemen”, zegt Frank Nijssen, Chief Customer Officer van DLM Finance. “Toen we met ons bedrijf begonnen, realiseerden we ons al snel dat er geen software bestond, die aan onze behoeften voldeed. In 2013 vaardigde de ESMA nieuwe regelgeving uit met gedetailleerde rapportagevereisten voor derivatenhandelaren om financiële systemen te beschermen en het operationele risico te verminderen. Dat was voor ons het teken dat we aan de slag moesten met het ontwikkelen van een compliant applicatie. We zijn deze complexe uitdaging aangegaan met behulp van het Mendix-platform. Met Trade Manager behoorden onze klanten tot de eerste bedrijven in Nederland die voldeden aan de nieuwe EMIR-regelgeving.”

De complete applicatie voor EMIR-rapportage werd in slechts twee maanden tijd bedacht en ontwikkeld op het Mendix low-code platform door Finaps, een Mendix-partner gespecialiseerd in financiële applicaties, in samenwerking met DLM Finance.

Low-code

Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

Trade Manager is het belangrijkste platform van DLM Finance en bedient twee primaire gebruikersgroepen: klanten, zoals fondsbeheerders en (hedge)funds, en het operationele team van DLM Finance. Klanten hebben de beschikking over een schat aan functies in Trade Manager en kunnen hun deals voor registratiedoeleinden in het systeem invoeren. De applicatie geeft betalingsinformatie en verstuurt facturen. Het helpt klanten ook hun risico's te beheersen. En omdat DLM Finance klanten volledig wil kunnen ontzorgen gebruikt het operationele team van DLM Trade Manager voor het beheren van deals, boekhouding of het beheren van risico's voor hun klanten.

Traditionele leveranciers van financiële software hebben door de relatief kleine marktkapitalisatie in ontwikkelingslanden vaak minder interesse in het ontwikkelen van tools specifiek voor deze markten. Voor fondsen en fondsbeheerders zijn de hoge kosten die gepaard gaan met het aanpassen van traditionele financiële software geen optie. Trade Manager is speciaal gebouwd om te voldoen aan de behoeften van deze partijen in deze opkomende markten.

Ter plekke applicatie gebouwd

De financiële regelgeving van de ESMA uit 2013 zorgde ervoor dat het development team van DLM Finance echt werk wilde maken van de applicatie en een eerste ontmoeting met de ontwikkelaars van Mendix vond plaats. “Tijdens deze bijeenkomst luisterde de consultant naar onze behoeften en bouwde ter plekke een applicatie”, zegt Nijssen. Onder de indruk geraakt van de mogelijkheden en snelheid, vroeg DLM om een grotere proof-of-concept applicatie. Finaps sloot aan en creëerde een succesvol prototype. DLM Finance en Finaps hebben hierna in snel tempo de nieuwe Trade Manager-applicatie ontwikkeld.

Er worden nog steeds extra functies toegevoegd aan het Trade Manager-platform. Dit gaat op basis van de feedback van klanten en ideeën van het ontwikkelteam van DLM Finance en de veranderende klantbehoeften op het gebied van regelgeving en rapportages. Tegenwoordig fungeert het platform als een compleet fondsbeheersysteem en kan het worden geïntegreerd met ERP-systemen van een organisatie. Trade Manager maakt bovendien gebruik van de opties van Mendix om gespecialiseerde SQL- en Java-gebaseerde query tools voor rapporten die buitengewone grote hoeveelheden data verwerken.

Digitale mogelijkheden uitbreiden

“De open architectuur in de kern van ons low-code platform stelt organisaties in staat om voort te bouwen op hun bestaande infrastructuur en werkplekomgeving en zo hun digitale mogelijkheden verder uit te breiden”, aldus Hans de Visser, vice-president productontwikkeling bij Mendix. “Geen enkele use case of klantoplossing is statisch. Low-code softwareontwikkeling stelt klanten in staat hun systemen naadloos te updaten en verbeteren zonder dat dit ten koste gaan van de tijd en middelen die geïnvesteerd worden in bedrijfskritische behoeften."

Klik hier om gratis toegang te krijgen tot content van de virtuele low-code conferentie Mendix World met meer dan 60 sessies, waaronder meer dan 20 door klanten. De content heeft betrekking op op een breed scala aan low-code applicatie-ontwikkelingsthema's, variërend van strategie tot praktische, hands-on platformtraining.

Terug naar nieuws overzicht