Facebook overweegt vertrek uit Europa wegens verbod op datadeling

23-09-2020

Facebook overweegt vertrek uit Europa wegens verbod op datadeling

Facebook overweegt uit Europa te vertrekken indien het niet langer gegevens van Europese gebruikers mag uitwisselen met de Verenigde Staten (VS). Het bedrijf zegt sterk afhankelijk te zijn van de mogelijkheid data tussen de continenten te versturen.

De Ierse Data Protection Commission droeg Facebook onlangs op gegevens van Europese gebruikers niet langer te delen met de VS. Aanleiding hiervoor is het nietig verklaren van het Privacy Shield, een verdrag dat uitwisseling van Europese gegevens met de VS regelt. Het Europees Hof van Justitie zette een streep door dit verdrag aangezien gegevens van Europeanen in de VS onvoldoende beschermd zijn.

Facebook is een rechtszaak begon over de beslissing van de Ierse privacytoezichthouder. Een advocaat van Facebook schrijft in rechtbankdocumenten dat indien Facebook datadeling met de VS volledig moet staken, het onduidelijk is hoe het bedrijf Facebook en Instagram kan blijven leveren in de EU. Een woordvoerder zegt in een toelichting tegen The Guardian dat het niet om een dreigement gaat. Het social media-bedrijf wijst erop dat niet alleen Facebook, maar ook veel andere bedrijven en diensten sterk afhankelijk zijn van deze datauitwisseling.

Terug naar nieuws overzicht