Wouter Hoeffnagel - 22 september 2020

VS keuren TikTok-deal alleen goed als Amerikanen volledige zeggenschap krijgen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de deal van TikTok met Oracle en Walmart alleen goedkeuren indien deze Amerikaanse partijen de volledige controle over de Amerikaanse activiteiten van TikTok krijgen. In de huidige deal behoudt ByteDance een belang van 80%.

Dit zei de Amerikaanse president tijdens Fox & Friends van Fox News. Trump wil dat Oracle en Walmart een 'bepalend belang' krijgen in de Amerikaanse tak van TikTok. Ook benadrukt de Amerikaanse president dat indien er toch veiligheidsrisico's aan de deal verbonden lijkt te zijn, deze niet wordt goedgekeurd.

Als onderdeel van de deal omtrent die ByteDance onlangs bekend maakte krijgen Oracle en Walmart gezamenlijk 20% van de aandelen in de Amerikaanse tak van TikTok - TikTok Global genaamd - in handen. Oracle bezit hierbij 12,5% van de aandelen, terwijl 7,5% eigendom is van Walmart. Over de exacte verdeling tussen ByteDance, Oracle en Walmart bestaat echter onduidelijkheid. Zo meldt moederbedrijf ByteDance 80% van de aandelen te behouden tot een beursgang, die over ongeveer een jaar op de planning staat. De New York Times meldt echter dat Oracle dit betwist en juist stelt dat samen met Walmart een meerderheidsbelang in TikTok Global te krijgen. ByteDance krijgt geen zeggenschap over TikTok Global, meldt executive vice president Ken Glueck in een verklaring.