Ingram Micro Workplace Now: werkomgeving op maat

Je ziet dat een gebruiker zelf het vaak nog wel lastig vindt om duidelijk te krijgen wat voor type gebruiker hij is

Stefan Duijndam, Director Sales Core Solutions Ingram Micro
22-09-2020 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Ingram Micro Workplace Now: werkomgeving op maat

Een digitale werkomgeving dient overal eenvoudig toegankelijk te zijn én op maat voor het soort medewerker. Op kantoor, thuis, onderweg. Ingram Micro lanceert hiervoor Workplace Now, een portfolio dat leunt op de oplossing gedreven marktbenadering van ONE Ingram Micro. De distributeur wil het op die manier zijn resellers makkelijker maken om tegemoet te komen aan de steeds diverser wordende vraag naar werkomgevingen op maat, vertelt Stefan Duijndam, Director Sales Core Solutions van Ingram Micro.

Ingram Micro is het programma Workplace Now al enige tijd aan het voorbereiden. “Als gevolg van de huidige situatie hebben we wat moeten bijsturen”, stelt Stefan Duijndam. “De actualiteit van sommige elementen is nu minder groot, andere elementen zijn juist super-actueel. Het komt erop neer dat de reseller voor verschillende typen gebruikers een op maat gemaakte werkomgeving kan inrichten.”

Die vier typen gebruikers zijn:

  • Home worker
  • Desk worker
  • Always on the go worker
  • Anywhere worker

Soms zit het verschil in kleine dingen: altijd onderweg of overal kunnen werken. Maar zaken zoals security en toegang, beschikbaarheid en communicatie verschillen nogal per soort gebruiker, weet Duijndam. “Hoe moet je autorisatie en identificatie inrichten, hoe verzorg je toegang tot systemen en bestanden? Belt iemand alleen met zijn of haar mobiel, of kan een soft cliënt op de pc ook handig zijn? Regel je interne communicatie volledig via Teams of ook nog via een intern telefonieplatform?”

Functionaliteit centraal

Nu is vaak de eerste vraag die een eindklant krijgt: wil je alles ineens geleverd krijgen vanuit het fysieke warehouse, of wil je voor sommige gebruikers één enkele doos met alleen een laptop en een login voor een cloudoplossing? Duijndam: “Dat is een basisvraag waar veel resellers en distributeurs mee worstelen – wij soms ook nog wel. In onze visie van Workplace Now moet dat de laatste vraag zijn en moet het allereerst gaan om functionaliteit. Wat kun je ermee, wat wil je er nu mee en over twee of vijf jaar?”

Voor elk gebruikerstype kan Ingram Micro een oplossing leveren: basis, medium, premium. Ook bij de basisvariant is natuurlijk alles goed geregeld: security, connectiviteit, collaboration. Premium biedt dan bijvoorbeeld extra faciliteiten in een schil eromheen, extra beheersopties. Naarmate de eindklant voor een hogere optie kiest, wordt hij steeds meer ontzorgd.

In principe moet het niet uitmaken welke leverancier(s) een eindklant wil. In de praktijk werkt dat soms anders, weet Duijndam. “Zo hebben wij intern een bepaalde lijn van notebooks van vendor A. Ik wil iemand die binnen Ingram Micro verantwoordelijk is voor vendor B, wel met een notebook van deze leverancier uitrusten. De IT-afdeling vindt dat echter niet prettig, omdat er dan altijd problemen ontstaan op het gebied van beheersbaarheid. De TCO is dan altijd hoger dan wanneer je binnen de structuur van één vendor blijft.”

Samen kijken naar behoefte

Het is met name vanuit de gebruiker dat Ingram Micro samen met zijn partners wil kijken naar bedrijfs- en functiebehoeften. Op een zwaar werkstation kun je sneller meer complexe dingen doen dan wanneer je als Anywhere worker een 12-inch laptop hebt met een VPN-verbinding.

“Je ziet dat een gebruiker zelf het vaak nog wel lastig vindt om duidelijk te krijgen wat voor type gebruiker hij is. Zo heb je de Anywhere worker die echt geen kwartier op een zoekopdracht wil wachten voordat hij bij een klant naar binnen stapt.” Reden om in de praktijk met een beperkt aantal leveranciers per soort functie te werken en een organisatie te adviseren over de beste keuze hierbinnen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat het Ingram Micro-concept van diensten vendor-onafhankelijk is, meent Duijndam. “Je kunt een gesprek met je reseller-partner niet ingaan met de beperking dat als iemand bepaalde functies wil van een werkomgeving, hij dan alleen voor vendor A kan kiezen. We laten de reseller de keuze maken voor een vendor, of geven een advies wanneer het de reseller niet uitmaakt. Dan bepalen we op basis van wat vendor A, B en C beter doen, wat de beste optie is voor een bepaalde oplossing. Hardware is een belangrijk vertrekpunt als basis, waarop je vervolgens de oplossing met software en diensten opbouwt om het verschil te maken.”

Meer verandering door COVID

Met de huidige situatie in het achterhoofd ziet Ingram Micro naar de toekomst toe nog veel meer veranderen op het gebied van werkomgevingen. Zo gaat wetgeving op het gebied van COVID er waarschijnlijk voor zorgen dat werkgevers nog meer dan voorheen verantwoordelijk worden voor hoe de thuiswerkplek van een werknemer eruitziet.

Duijndam: “Er zal veel meer op gehandhaafd gaan worden. Voorheen bemoeiden veel werkgevers zich niet of nauwelijks met de thuiswerkplek van hun medewerker. Dat gaat zeker veranderen. Nu steeds meer mensen vaker thuiswerken en het een hot topic is, gaan veel instanties zich ermee bemoeien. De verantwoordelijkheid van de werkgever gaat verder dan alleen het toestaan van thuiswerken. Zij zullen een werkplek goed moeten inrichten op basis van de Arbonormen en zich moeten buigen over het handhavingsvraagstuk. Uitsluitend een maandelijkse vergoeding is in de huidige situatie niet meer voldoende”

De medewerker krijgt straks dus mogelijk als basis een notebook, met extra toetsenborden, omdat je arbotechnisch niet langdurig op het toetsenbord van een laptop kan werken. Er moet ook een aparte monitor komen en een passende docking station. Dat staat dan los van security, toepassingen en collaboration tools.

Ingram Micro heeft geen ambitie om distributeur van kantoormeubilair te worden, stelt Duijndam. Samenwerkingsverbanden op dat gebied liggen meer voor de hand. “Waar we een rol in kunnen spelen als je het over typen werknemers hebt, is de oplossing zo bouwen dat er van een maand- of aanschafbedrag uit wordt gegaan voor bovengenoemde extra opties. Dat we in een Workplace Now-box alles meeleveren om op computergebied ergonomisch te kunnen werken. Wat op termijn een optie kan zijn, is dat reseller of eindklanten informatie bieden over hoe werknemers hun apparatuur thuis of onderweg zo ergonomisch verantwoord mogelijk kunnen inrichten en gebruiken.”

Ingram Micro-schil aan diensten

Duijndam had het al over de Ingram Micro-schil aan diensten. Deze zal bij Workplace Now deels of geheel beschikbaar worden, afhankelijk van het keuzemenu in de verschillende profielen. “We hebben tegenwoordig een range serviceproducten waarmee we het verschil kunnen maken, zoals WLAN as a Service, Managed Services, op termijn onder white label. Alle vier de profielen moeten als het ware in deze schil geklikt kunnen worden. Dit past ook in het ONE Ingram Micro-verhaal, met het device stuk, het value deel, het cloud element en het services stuk als schil om alles heen. Het totale concept.”

Workplace Now is precies het soort product dat heel goed onder de ONE Ingram Micro-vlag ingezet kan worden, stelt Duijndam. “Hier brengen we voor onze channel partners de vier pilaren goed bij elkaar. En de acceptatie, vooral van het element thuiswerken, is de afgelopen maanden ontzettend snel gegaan. Vaak blijken mensen thuis net zo hard of zelfs harder te werken dan op kantoor. Het zal ook wel weer afzwakken in sommige periodes, maar er komt een nieuw segment waarbij een hybride model van thuis, elders of op kantoor werken ontstaat.”

Auteur: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht
Digital Workplace