Redactie - 22 september 2020

Europese bedrijven verkochten surveillance technologie aan China

Europese bedrijven verkochten surveillance technologie aan China image

Technologiebedrijven uit Nederland, Frankrijk en Zweden zouden geavanceerde digitale surveillancetechnologie hebben verkocht aan Chinese veiligheidsdiensten en zo mogelijk bijgedragen aan mensenrechtenschendingen. Volgens een onderzoek van Amnesty International hebben Europese technologiebedrijven uit Nederland, Frankrijk en Zweden geavanceerde digitale surveillancetechnologie verkocht aan Chinese veiligheidsdiensten en zo mogelijk bijgedragen aan mensenrechtenschendingen.

Amnesty International roept de Europese Unie op om deze week, tijdens een bijeenkomst over exportregelgeving, strengere regels af te spreken.

Amnesty zegt dat drie bedrijven uit Nederland, Frankrijk en Zweden digitale surveillancetechnologie verkochten aan belangrijke spelers op het gebied van massasurveillance en openbare veiligheid in China. Het gaat dan bijvoorbeeld om biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning, maar ook om bewakingscamera's. In sommige gevallen was de export rechtstreeks bestemd voor projecten van massasurveillance, met het risico dat het onder meer tegen Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden in China wordt gebruikt.

Een Nederlands bedrijf, Noldus Information Technology, verkocht volgens Amnesty emotieherkenningssystemen aan instanties die gelieerd zijn aan organen voor de openbare veiligheid en wetshandhaving in China. De mensenrechtenorganisatie roept de Europese Unie op om de exportregels beter te reguleren en software voor gezichtsherkenning te verbieden.

Noldus CEO Lucas Noldus is het niet eens met Amnesty International en meldt in een persbericht: “Wij ontwikkelen software voor gedragsonderzoek en training, onderworpen aan ethische toetsing en uitgevoerd met toestemming van deelnemers en respect voor hun privacy. Onze software kan niet worden gebruikt voor surveillance in de openbare ruimte en vormt geen risico voor de mensenrechten. Wij betreuren dat Amnesty ons aanbod om onze software te inspecteren ter beoordeling van de technologie heeft afgewezen, wat heeft geleid tot misleidende aannames en insinuaties over de functionaliteit. Amnesty heeft ook geen enkel bewijs aangedragen dat het gebruik van onze software heeft geleid tot mensenrechtenschendingen, maar doet wel verstrekkende uitspraken over de risico's die verbonden zijn aan onze verkoop aan Chinese onderzoeks-organisaties. Verbijsterend en zorgwekkend dat Amnesty International zelf niet de principes in acht neemt waar zij anderen op beoordeelt en de maat mee neemt. Wij steunen het pleidooi van Amnesty voor strengere Dual Use regelgeving t.a.v. de export van surveillance-technologie, zolang de discussie over de risico's van digitale technologie voor mensenrechten gebaseerd is op feiten en niet op vermoedens of aannames.”

In samenwerking met Datanews