EU wil techgiganten kunnen opbreken

21-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

EU wil techgiganten kunnen opbreken

De Europese Unie wil zichzelf meer macht geven om op te treden tegen techgiganten. Indien noodzakelijk moet het mogelijk worden techgiganten op te breken of een deel van hun Europese activiteiten (deels) te laten verkopen indien hun marktdominantie het belang van klanten en kleinere concurrenten schaadt.

Dit meldt Eurocommissaris voor de Interne Markt in een interview met Financial Times. De Europese Commissie komt naar verwachting voor het einde van dit jaar met een wetsvoorstel hiervoor. De nieuwe wetgeving moet de Digital Services Act gaan heten. Met de wetgeving wil de commissie onder meer de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van social media bedrijven voor content op hun platformen vergroten.

'Bedoeld voor extreme omstandigheden'

Breton benadrukt dat de wetgeving bedoeld is voor extreme omstandigheden. Het moet niet alleen mogelijk worden bedrijven op te splitsen of deels te verkopen, maar ook om grote techbedrijven in zijn geheel uit te sluiten van de Europese markt. Onder meer activiteiten waarmee bedrijven het voor gebruikers moeilijker maken over te stappen op een ander platform of gebruikers dwingen slechts één dienst te gebruiken zijn volgens Breton aanleiding sancties op te leggen.

Ook overweegt Brussel een beoordelingssysteem op te zetten waarmee zowel Europese gebruikers als belanghebbenden informatie over bedrijven kunnen vinden. Denk hierbij aan gegevens onder meer compliance met belastingwetgeving en de snelheid waarmee illegale content offline wordt gehaald.

 

Terug naar nieuws overzicht