Zevental aangeklaagd voor cyberaanvallen op honderden bedrijven

18-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Zevental aangeklaagd voor cyberaanvallen op honderden bedrijven

Vijf Chinese staatsburgers zijn door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd voor cyberaanvallen. Het vijftal zou zeker honderd Amerikaanse bedrijven tot slachtoffer hebben gemaakt. Ook twee Maleisiërs zijn opgepakt.

Dit meldt de BBC. De verdachten zouden betrokken zijn bij cyberaanvallen op uiteenlopende organisaties, variërend van softwarebedrijven en social media-bedrijven tot universiteiten en overheden. Deze aanvallen zijn volgens het ministerie van Justitie het werk van APT 41, meldt The Wall Street Journal. Deze cybercrimegroepering is eerder in verband gebracht met spionage in opdracht van de Chinese overheid. Spionage wordt echter niet in de aanklachten genoemd.

Gamefabrikanten

De twee Maleisische verdachten zouden zich specifiek gericht hebben op aanvallen op videogamemakers. Zij probeerden volgens de aanklacht hierbij objecten of valuta uit games buit te maken en verkochten deze vervolgens digitaal door. Zeker negen gamemakers zouden zijn getroffen, al is niet bekend om welke partijen het gaat.

Drie Chinese verdachten hielden zich volgens de aanklacht bezig met cyberaanvallen op softwareontwikkelaars, computerfabrikanten, social media-bedrijven en andere partijen. Slachtoffers zijn gevestigd in een groot aantal landen, waaronder Australië, Brazilië, Chili, India, Japan en SIngapore.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security