Main Capital verwerft belang in Duitse e-overheidssoftwarespecialist MACH AG

18-09-2020 | door: Witold Kepinski

Main Capital verwerft belang in Duitse e-overheidssoftwarespecialist MACH AG

Software-investeerder Main Capital verwerft een meerderheidsbelang in het in Lübeck gevestigde MACH AG, een marktleidende softwareleverancier voor de Duitse overheidssector met een omzet van 44 miljoen euro en meer dan 400 werknemers. De oprichtende familie Müller-Ontjes blijft aan boord als actieve eigenaar. Met zijn uitgebreide productportfolio en diepgaande sectorkennis is MACH een voorloper in het leveren van digitale diensten en oplossingen aan Duitse overheidsinstanties. Door de krachten te bundelen met Main kan MACH profiteren van de jarenlange expertise van Main op de markt voor overheidssoftware en haar sectorkennis verder benutten.

MACH is opgericht in 1985 en heeft sindsdien een uitgebreide kennis en een verankerde marktpositie opgebouwd in de zeer aantrekkelijke Duitse overheidssector, met aanzienlijke belemmeringen voor markttoegang. Vanuit zes Duitse vestigingen en met meer dan 400 medewerkers bedient het bedrijf meer dan 10.000 openbare instellingen in Duitsland. MACH biedt zijn oplossingen aan alle overheidsniveaus (federaal, staat en gemeente), onderwijs- en onderzoeksinstellingen, evenals kerken en welzijnsorganisaties, en bedient opmerkelijke klanten zoals het Bundesverwaltungsamt (federaal administratiekantoor), de federale politie en verschillende deelstaten ( bijv. Saarland, Rheinland-Pfalz, Thüringen).

MACH biedt een uitgebreide oplossing en serviceportfolio waarmee zijn klanten hun belangrijkste administratieve en financiële processen kunnen digitaliseren. De kernoplossing is een module voor financieel beheer die voldoet aan alle relevante boekhoudsystemen die in de Duitse publieke sector worden gebruikt. Momenteel wordt meer dan de helft van de betalingen op federaal niveau ondersteund door MACH's oplossing voor financieel beheer en de klanten van het bedrijf noemen regelmatig de strikte focus van MACH op vereisten van overheidsdiensten als een belangrijk voordeel ten opzichte van meer generalistische softwareaanbiedingen.

Om de volgende groeifase in te luiden, zal een gezamenlijke strategie zich richten op de uitbreiding van het product- en technologieaanbod van het bedrijf, terwijl de verticale dekking verder wordt uitgebreid met zowel organische als anorganische initiatieven. Dit zal cruciaal zijn om het bedrijf te positioneren voor de nieuwe marktdynamiek die voortvloeit uit recente regelgevende initiatieven van de Duitse overheid, zoals de wet op onlinetoegang.

Met investeringen in de Exxellence-groep (publieke sector, Nederland), SDB-groep en Alfa (gezondheidszorg in Nederland en Zweden) wordt de investering in MACH AG in de Duitse publieke sector door Main als strategisch beschouwd.

Sven van Berge Henegouwen, Partner in Duitsland, zegt: “Sinds 2016 hebben we regelmatig contact met MACH en we zijn erg blij dat het bedrijf heeft gekozen voor Main Capital als hun strategische partner om een nieuw groeihoofdstuk te starten. We zijn ervan overtuigd dat we er samen in zullen slagen de spilfunctie die MACH nu al speelt bij de digitalisering van het openbaar bestuur in Duitsland verder uit te bouwen. Ons doel is om MACH te helpen de leidende digitaliseringspartner voor de publieke sector te worden. "

Rolf Sahre, CEO van MACH AG, vult aan: “Actuele onderwerpen zoals het economische stimuleringspakket van de Duitse overheid, de implementatie van de Online Access Act en toekomstgerichte onderwerpen als Smart City en Artificial Intelligence bieden geweldige kansen om het groeipad van MACH voort te zetten. Na een grondig selectieproces hebben we Main Capital Partners gekozen als een van de toonaangevende investeerders in de B2B-softwaresector in Noordwest-Europa. Naast de waardevolle ervaring in de branche, waren we overtuigd van de langetermijninvesteringsaanpak van Main, die is gebaseerd op een partnerschap met de oprichters en het managementteam, evenals de voortdurende onafhankelijkheid van MACH. Door samen te werken met Main kunnen we ons volledige potentieel benutten en onze innovatiekracht verbeteren om het openbaar bestuur voortdurend te ondersteunen als een sterke en betrouwbare partner. "

Terug naar nieuws overzicht