Redactie - 15 september 2020

Fujitsu belicht innovaties om op afstand randapparatuur te beheren

Monitoringsoftware om randapparatuur, zoals schermen, op afstand in te richten en te beheren. Die heeft Fujitsu versneld beschikbaar gesteld. Evenals andere componenten om thuiswerkplekken goed te faciliteren. “In onze visie was 2025 ‘het jaar van de thuiswerkers’; Covid19 heeft ervoor gezorgd dat 2020 die rol vervult”, zegt Ronald Bottenberg, IT Consultant bij Fujitsu Nederland.

Als hij zijn presentaties van een klein jaar geleden nog eens doorneemt, dan ziet hij dat de Japanse computerfabrikant de visie verkondigt dat in 2025 het gros van de medewerkers een thuiswerkplek heeft en het kantoor een ontmoetingsplaats als functie heeft. “De werkelijkheid heeft ons razendsnel ingehaald”, zegt Bottenberg. “Opvallend is dat de grootste tegenstanders van thuiswerken destijds nu de grootste pleitbezorgers lijken. Hoe het ook zij: elk bedrijf, elke organisatie is serieus bezig thuiswerkplekken te faciliteren. Door de snelheid waarmee mensen thuis moesten gaan werken, kwam het nog vaak voor dat iemand aan een piepkleine eettafel of bij wijze van spreken op zolder zat te werken. Vaak met een mobiel apparaat, zoals een laptop of een tablet. In het begin van de coronacrisis zijn wij overspoeld met aanvragen voor mobiele devices; ik durf wel te stellen dat er enige paniek was bij onze klanten en partners.
Maar nu merken mensen dat het toch prettiger is om met een groter scherm te werken; en dat zij een goede thuiswerkplek nodig hebben.”

One-stop shop

Dan zijn ze bij Fujitsu aan het goede adres, meent Bottenberg, want het is een one-stop shop. Je kunt er bij wijze van spreken alles bestellen; van muismat tot supercomputer en alles wat ertussen in zit. “De trend om bedrijfsonderdelen af te stoten en te concentreren op kerntaken, zoals we die zien bij Westerse IT-bedrijven, is niet aanwezig bij Fujitsu. Dat biedt voordelen, zoals onze partners ook merken. Klanten hebben één aanspreekpunt en krijgen ook helder advies van één partij bij de inrichting van werkplekken.”
In dit licht brengt hij naar voren dat Fujitsu onlangs de snelste supercomputer ter wereld, met de naam Fukagu, heeft gepresenteerd. In de Japanse stad Kobe werkt het rekenmonster aan oplossingen om corona in te dammen, weet Bottenberg te melden.
Bij de moderne werkplek gaat het evenwel om eenvoudiger computermateriaal. “Organisaties merken nu dat de thuiswerkplek blijvend is en dat ze iets aan de IT-infrastructuur moeten aanpassen; zowel centraal op kantoor als op de thuiswerkplekken”, legt Bottenberg uit. “Wij hebben inmiddels, samen met onze partners, al mooie projecten gedaan. Bijvoorbeeld het gebruik van beeldschermen waarin alles is geïntegreerd; dat scheelt ruimte. Thuis en op kantoor, want door de anderhalve meter afstand regel, én doordat veel minder mensen op kantoor werken, moeten die opnieuw worden ingericht. Dat biedt kansen voor onze partners en je ziet dat er partijen zijn die zich hierin zijn gaan specialiseren. Kantoren worden ingericht als ontmoetingsplaats met ruimtes voor ‘vergaderschermen’ waar de mensen in het kantoor gebruik van maken, maar ook collega’s die elders zijn.”

Beheer

Niet iedereen weet goed om te gaan met toetsenbord, muis, printer of beeldscherm. Het gaat dan om de initiële inrichting, maar ook om het beheer ervan. “Wij hebben software ontwikkeld die op afstand kan monitoren wat de staat van de randapparatuur is en zo nodig de juiste instellingen kan invoeren. De randapparatuur is op afstand te beheren en hiermee voegt Fujitsu ook een stuk security toe aan de thuiswerkplekken. Dat kunnen partners als dienst gaan aanbieden. Want het is niet meer zoals op kantoor dat er iemand van de helpdesk even langs loopt als er iets mis is; het moet echt op afstand. Je ziet nu dat onze partners een werkplek-as-a-service aanbieden, met een flexibel betalingsmodel.”
Fujitsu brengt tegenwoordig producten uit die, net als smart phones, in de loop der tijd worden bijgewerkt. Bijvoorbeeld door nieuwe eigenschappen toe te voegen aan een laptop of beeldscherm. “Dat werkt levensduur verlengend. Dat past binnen ons duurzaamheidsstreven. Duurzaamheid zit in onze genen; wij maken producten die eenvoudig zijn te repareren, langer meegaan en herbruikbaar zijn aan het einde van de functionele levensduur. Dat is iets waar bijvoorbeeld de Nederlandse overheid veel waarde aan hecht, blijkens het rapport Inkopen met Impact, dat duurzaamheidseisen stelt aan de inkoop van producten.”

Co-creatie

Fujitsu werkt graag samen met zijn partners, impact realiseren kan niet zonder samenwerking. Wij hechten veel waarde aan samenwerking door co-creatie. Fujitsu heeft hiervoor een speciaal programma ontwikkeld, gebaseerd op design thinking maar dan op een volledige digitale wijze.
In een snel veranderende digitale wereld vol met uitdagingen, is het belangrijk om snelle maar wel overwogen beslissingen te nemen. Het Fujitsu co-creatie programma kan het besluitvormingsproces versnellen. Door de juiste professionals van uit de business en technologie samen te brengen. Samen ontwikkelen zij realistische concepten vanuit verschillende invalshoeken. De mooiste oplossingen ontstaan door deze samenwerking. “Door Covid hebben wij snel moeten schakelen en de co-creatie-sessies gedigitaliseerd. De workshops zijn niet meer met lijfelijke aanwezigheid, maar iedereen krijgt een avatar en werkt op die manier volledig digitaal samen. Het is een kwestie van wennen, maar het werkt goed.”
Data vormen de motor van moderne organisaties. “Organisaties zijn op zoek naar mogelijkheden om deze berg aan data om te zetten in bruikbare informatie”, stelt Bottenberg. Bijvoorbeeld door grote hoeveelheden data snel te kunnen analyseren. Wij doen dat met onze Digital Annealing-technologie die quantum computing simuleert. Wij hebben inmiddels projecten gedaan bij autofabrikanten om logistieke problemen op te lossen en bij financiële instellingen om hun beleggingsportefeuilles te verbeteren. In Hamburg hebben we data van aan- en afvoerwegen geanalyseerd en hiermee een aantal logistieke verkeersstromen verbeterd.”

Intellectueel eigendom

Thuiswerken heeft maatschappelijke voordelen, zoals minder woon/werkverkeer (lees: minder CO2-uitstoot). “Maatschappelijke verantwoordelijkheid leeft sterk binnen Fujitsu”, zegt Bottenberg. “Twee jaar geleden, tijdens Fujitsu Forum in München, is een adapter, bijvoorbeeld om een telefoon op te laden, gepresenteerd die het opladen zestig procent efficiënter doet dan de huidige adapters op de markt. Reken maar eens uit hoeveel energiebesparing dat oplevert wereldwijd. Commercieel dacht ik daar goede sier mee te kunnen maken, maar de directie in Japan vond dit zo belangrijk voor de samenleving dat het intellectueel eigendom van de technologie is vrijgegeven. Dat tekent toch wel onze instelling.”

Door: Teus Molenaar