Dichtbij is beter, ook voor data!

Door: Alexandra Schless, CEO NorthC Datacenters

15-09-2020

Dichtbij is beter, ook voor data!

Bedrijven doen graag zaken met partijen die ze kennen. Met partners die niet alleen weten welke zaken er spelen in hun sector, maar die het liefst ook in dezelfde regio actief zijn. Daarmee is het sneller schakelen, kan er gebruikgemaakt worden van elkaars netwerk en van het lokale ecosysteem van bedrijven. En men kent de regionale cultuur en voorkeuren, wat de onderlinge communicatie en afspraken ten goede komt. Enerzijds heeft dit te maken met makkelijk even bij elkaar komen voor overleg en snel kunnen reageren als dat nodig is, maar er spelen ook andere voordelen. Ons rapport ‘De impact van data gravity op IT’, dat wij samen met de Dutch Datacenter Association (DDA) hebben opgesteld, laat zien dat de inzet van lokale datacenters concrete pluspunten biedt voor bedrijven.

Onder invloed van ‘data gravity’ verplaatst het bewerken van applicaties zich steeds meer richting de gebruikers van deze applicaties. Het transport van grote hoeveelheden data wordt steeds tijdkritischer en kostbaarder. Daarom is verwerking van al die data in een groot, centraal datacenter niet altijd de beste oplossing. Het is effectiever en voordeliger om een deel van de eerste verwerking van gegenereerde data dichtbij de locatie van de gebruiker te laten plaatsvinden – edge computing – en alleen de resultaten door te sturen voor verdere analyse en opslag. Het rapport wijst uit dat steeds meer Nederlandse organisaties de voordelen van deze aanpak zien en van plan zijn om een deel van hun dataverwerking in een regionaal datacenter of zelfs in een microdatacenter direct op locatie te laten plaatsvinden. Dan blijft echter nog steeds de noodzaak om de resulterende informatie zo effectief mogelijk bij de uiteindelijke businesstoepassingen te krijgen. En die bevinden zich vaak ergens anders in het land. Dat is precies waar een netwerk van regionale, onderling verbonden datacenters zich onderscheidt van de grotere datacenters op één centrale locatie.

Partners uit de regio zijn essentieel

Alleen een goed werkende datacenterinfrastructuur is echter niet voldoende. Om bedrijven in de verschillende regio’s in Nederland goed te kunnen bedienen en ze te ondersteunen bij hun digitale transformatie naar een hybride multi-cloudomgeving, willen deze bedrijven ook kunnen vertrouwen op partners uit dezelfde regio. Wij zijn expert in het aanbieden van datacenter- en connectiviteitsdiensten, voor andere ICT diensten schakelen wij met ons lokale ecosysteem van partners. Zo kunnen we klanten de totaaloplossing bieden die zij zoeken.

Partnerprogramma

Daarom hebben we een partnerprogramma ontwikkeld, dat erop gericht is om met partners uit de regio samen te werken op het gebied van kwalitatief hoogwaardige datacenter,- connectiviteits,- en clouddiensten. Met de diensten en oplossingen van NorthC kan een belangrijk deel van de infrastructuur ingevuld worden, met directe koppelingen naar zowel de public als private cloud-omgevingen vanuit onze tien datacenters. Maar het zijn de ICT-partners die de daadwerkelijke oplossingen bouwen, integreren en beheren. Wij geloven in een goede samenwerking met deze partners, als solide fundament voor innovatie en gezamenlijke successen.

Partners die deelnemen aan het programma, kunnen rekenen op onder meer aantrekkelijke incentives en goede ondersteuning op het gebied van marketing, training, leadgeneratie. En om te onderstrepen hoe belangrijk deze samenwerking met partners voor ons is, gaan we ook jaarlijks een Partner of the Year award uitreiken. We kijken uit naar de samenwerking en naar de klantsuccessen die hieruit zeker zullen ontstaan.

Door: Alexandra Schless, CEO NorthC Datacenters

Terug naar nieuws overzicht