Ruim zevenduizend gevallen van CEO-fraude sinds maart

16-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Ruim zevenduizend gevallen van CEO-fraude sinds maart

Sinds maart 2020 zijn wereldwijd meer dan zevenduizend gevallen van CEO-fraude geweest, blijkt uit onderzoek van Proofpoint. Bij meer dan 50% van het klantenbestand van het bedrijf deed in 2020 een crimineel zich voor als een VIP van dat bedrijf. In de afgelopen maand gebeurde dit bij CEO's gemiddeld 102 keer.

CEO-fraude is een vorm van Business Email Compromise (BEC), een verzamelnaam voor criminaliteit waarbij e-mail-verkeer van bedrijven wordt gemanipuleerd. Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden. Proofpoint deelt in reactie op verschillende statistieken en voorbeelden van BEC.

Soorten BEC-aanvallen

Hoewel het einddoel van BEC-aanvallen altijd hetzelfde is - organisaties geld afhandig maken - zijn er wel degelijk verschillende soorten aanvallen. De vier BEC-aanvalstypes die op dit moment voorkomen zijn:

  • Salarisfraude: Bij salarisfraude stuurt een crimineel een frauduleuze e-mail naar HR- of werknemers van de salarisadministratie met het verzoek om betaalgegevens te wijzigen of bij te werken. Op die manier wordt het salaris niet overgemaakt naar een legitieme bankrekening maar naar de rekening van de oplichter of een prepaid-rekening. Uit de laatste FBI-gegevens blijkt dat de schade door salarisfraude tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019 met meer dan 815% is toegenomen.
  • Cadeaubon-oplichterij: Bij deze aanval doet de crimineel zich voor als een leidinggevende of werknemer met autoriteit. Hij stuurt een dringende e-mail met het verzoek om hulp bij de aankoop van cadeaubonnen voor het personeel of de klanten. In de e-mail wordt gevraagd om serienummers, zodat hij of zij deze direct kan e-mailen.
  • Leveranciersfacturering: Bij dit aanvalstype doet een crimineel zich voor als een leverancier waarmee een organisatie regelmatig zaken doet. De crimineel stuurt een verzoek om de bankgegevens bij te werken voor de betaling van openstaande facturen. Gezien de grote bedragen die vaak met leveranciersfacturen gepaard gaan, leidt dit soort oplichterij tot de grootste verliezen.
  • M&A-fraude: Bij M&A-fraude doet de fraudeur zich voor als directeur van een onderneming. Hij of zij vraagt het slachtoffer om geld over te maken naar een bepaalde derde partij. In de e-mail kan bijvoorbeeld iets staan als "We kopen Bedrijf X en we moeten een betaling doen of we lopen het risico de deal te verliezen."

Kosten

Er gaat meer geld verloren aan dit soort aanvallen dan aan welke andere cybercriminele activiteit dan ook. De FBI stelde dat vanaf juni 2016 tot juni 2019, bedrijven 26,2 miljard dollar aan schade hebben geleden. Alleen al in 2019 was BEC-fraude goed voor meer dan de helft van alle schade door cybercriminaliteit - ongeveer 1,77 miljard dollar. Het gemiddelde verlies per BEC-incident kwam in 2019 uit op 74.723 dollar.

Volgens Gartner zal het aantal BEC-aanvallen tot 2023 elk jaar verdubbelen en tot meer dan vijf miljard dollar aan schade veroorzaken.

BEC-aanvallen tegengaan

BEC-aanvallen weten de traditionele e-mailverdediging te ontlopen omdat ze geen gebruikmaken van traditionele, op malware gebaseerde methoden. In plaats daarvan zijn BEC-e-mails speciaal ontwikkeld om slachtoffers te misleiden om geld of gevoelige informatie naar cybercriminelen te sturen. Proofpoint meldt per dag meer dan vijftienduizend BEC-berichten per dag te detecteren en blokkeren. Dit komt neer op bijna vier miljoen berichten per jaar.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security