Eric Schmidt: VS heeft bal laten vallen in strijd VS-China om techdominantie
14-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Eric Schmidt: VS heeft bal laten vallen in strijd VS-China om techdominantie

In de strijd tussen de Verenigde Staten (VS) en China om dominane in de techwereld heeft de VS de bal laten vallen wat betreft financiering voor basisonderzoek. Gebrek aan financiering is een belangrijke reden dat China een inhaalslag kon maken.

Dit stelt Eric Schmidt (foto), voormalige topman van Google, in BBC's Talking Business Asia. Schmidt is momenteel voorzitter van de innovatieraad van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij stelt dat de VS op dit moment nog voorloopt op China wat betreft techinnovatie, maar deze voorsprong snel kleiner wordt.

Focus op uitvinden en AI-technieken

"Er is een echte focus in China op uitvinden en nieuwe AI-technieken", zegt Schmidt. "In de race rondom het publiceren van papers heeft China de achterstand ingelopen." Zo blijkt uit data van de World Economic Forum dat China in 2018 meer onderzoekspapers op het gebied van wetenschap en techniek publiceerde dan de VS.

Financiering was gelijk aan ongeveer 2% van de GDP van het land, stelt Schmidt. Recentelijk is het budget voor R&D echter teruggelopen naar een veel lager percentage. Zo blijkt uit cijfers van de lobbygroep Information Technology and Innovation Foundation dat het R&D-budget van de VS in verhouding met de omvang van de economie momenteel kleiner is dan in de afgelopen zestig jaar.

Meer informatie is beschikbaar bij de BBC.

Terug naar nieuws overzicht