Cloud providers zorgen dat datacenter markt in de lift blijft

13-09-2020 | door: Witold Kepinski

Cloud providers zorgen dat datacenter markt in de lift blijft

Nieuwe tweede kwartaal 2020 gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de wereldwijde uitgaven aan datacenter hardware en -software met 7% zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, dankzij een stijging van 25% in de uitgaven aan public cloud infrastructuur, die deze naar een recordhoogte duwde.

Terwijl cloud providers de impact van de pandemie van zich af hielden en zwaar bleven investeren in hun datacenters, liepen de bedrijfsuitgaven in het slop, met 3% minder dan vorig jaar.

Inspur

In termen van marktaandeel vertegenwoordigen ODM's samen het grootste deel van de public cloud-markt, met Inspur nu de leidende individuele leverancier, gevolgd door Dell, Microsoft en Huawei. De marktleider in bedrijfsinfrastructuur in het tweede kwartaal was Microsoft, gevolgd door Dell, HPE, Cisco en VMware.

Cloud

De totale inkomsten uit datacenter infrastructuur apparatuur, inclusief zowel cloud als niet-cloud, hardware en software, bedroegen 41,4 miljard dollarin het tweede kwartaal, waarbij de public cloud infrastructuur 41% van het totaal voor zijn rekening nam. De belangrijkste hardware-georiënteerde segmenten van servers, opslag en netwerken waren samen goed voor 75% van de datacenterinfrastructuurmarkt. OS, virtualisatiesoftware, cloudbeheer en netwerkbeveiliging zorgen voor het saldo.

Per segment is Dell de leider in server- en opslagopbrengsten, terwijl Cisco dominant is in het netwerksegment. Microsoft staat sterk in de ranglijst vanwege zijn positie in server-besturingssystemen en virtualisatie toepassingen. Buiten deze drie zijn de andere toonaangevende leveranciers op de markt HPE, Inspur, Huawei, VMware, Lenovo en IBM.

China

"Midden in een wereldwijde pandemie waren de uitgaven aan datacenterinfrastructuur bijna ongekend hoog - de tweede alleen voor het vierde kwartaal van 2019. Dat spreekt boekdelen over de aanhoudende robuuste groei van zowel zakelijke als consumentenclouddiensten", aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Er zat ook een geografisch verhaal achter de groei. De Amerikaanse markt groeide in een goed tempo in het kwartaal, maar onder de grotere markten was het China dat de grootste speler was, met een stijging van bijna 35% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. "

Terug naar nieuws overzicht