Wouter Hoeffnagel - 11 september 2020

CNBC: Reorganisatie ByteDance kan verbod op TikTok mogelijk voorkomen

CNBC: Reorganisatie ByteDance kan verbod op TikTok mogelijk voorkomen image

Een verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse organisatie is wellicht niet de enige optie voor ByteDance om een verbod in de Verenigde Staten (VS) te voorkomen. Mogelijk kan het bedrijf ook reorganiseren en een Amerikaans bedrijf toezicht laten houden op de beveiliging van data van Amerikanen.

Dit meldt CNBC. ByteDance en TikTok liggen in de VS onder vuur. De Amerikaanse overheid maakt zich zorgen over de veiligheid van gegevens van Amerikaanse gebruikers. Zij vrezen dat deze data in handen kan vallen van de Chinese overheid. De Amerikaanse president Donald Trump tekende daarom eerder een decreet dat ByteDance 90 dagen de tijd gaf de Amerikaanse activiteiten van TikTok te verkopen aan een Amerikaanse partij. Indien deze deal op dinsdag 15 september niet rond is, wordt TikTok verboden.

CNBC meldt echter dat ByteDance mogelijk een andere optie heeft om een dergelijk verbod te voorkomen. ByteDance was naar verluid over een dergelijke constructie in gesprek toen de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat het Chinese bedrijf de Amerikaanse activiteiten van TikTok moet verkopen. Met de reorganisatie wilde ByteDance naar verluid zorgen wegnemen van CFIUS, een Amerikaanse oerheidsorganisatie die zich bezig houdt met buitenlandse investeringen.