Huawei: Poolse plannen voor risicoinventarisatie telecom is politiek ingegeven

10-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei: Poolse plannen voor risicoinventarisatie telecom is politiek ingegeven

De plannen van Polen voor een risicoinventarisatie op leverancier van telecomapparatuur is politiek ingegeven en gericht op het uitsluiten van Huawei bij de ontwikkeling van het Poolse 5G-netwerk. Dit zegt Huawei in een reactie op de plannen.

De Poolse overheid publiceerde eerder deze week een voorstel voor een nieuwe cybersecuritywet. De wet stelt onder meer dat vendoren van telecomapparatuur worden verdeeld in vier groepen op basis van hun potentiële risico voor de digitale veiligheid van Polen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de invloed die een land buiten de Europese Unie of NAVO kan uitoefenen op de leverancier. Een ander criterium is de wijze waarop het thuisland van het bedrijf omgaat met mensenrechten.

Geen apparatuur aanschaffen

Op basis van de wet wil de Poolse overheid telecomoperators verbieden apparatuur aan te schaffen bij vendoren die in de groep zijn ingedeeld die de grootste veiligheidsrisico's oplevert. Ook moeten zij apparatuur van deze leveranciers binnen vijf jaar uit hun netwerken verwijderen. Van leverancier die een 'gemiddeld risico' opleveren mogen operators geen nieuwe apparatuur aanschaffen, maar bestaande apparatuur hoeft niet uit netwerken te worden verwijderd.

Ryszard Hordynski, strategie- en communicatiedirecteur bij Huawei Polska, zegt in een reactie tegen Reuters dat de criteria politiek zijn ingegeven. Hij noemt de criteria niet meetbaar, niet transparant en niet objectief. Hordynski wijst erop dat er in Polen slechts drie leveranciers van 5G-apparatuur zijn. Hij vermoedt dan ook dat Huawei doelwit is van de nieuwe Poolse wetgeving.

Terug naar nieuws overzicht