Wouter Hoeffnagel - 10 september 2020

Franse minister: VS blokkeren gesprekken over grensoverschrijdende digibelasting

De Verenigde Staten proberen internationale gesprekken over een grensoverschrijdende digibelasting te blokkeren. Dit stelt Frankrijk, dat de Europese Unie oproept een Europese belasting in te voeren indien de onderhandelingen spaak lopen.

Dit meldt Reuters. Bijna 140 landen wereldwijd onderhandelen over nieuwe belastingregels voor het digitale tijdperk. Deze nieuwe regelgeving moet er onder meer voor zorgen dat techbedrijven als Google en Amazon eerlijker belasting betalen. Zo maken veel bedrijven gebruik van belastingconstructies waardoor zij in de praktijk maar weinig belasting betalen.

'VS creëren obstakels'

Naar verwachting komt de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) volgende maand met een blauwdruk voor een overeenkomst. "Het is erg duidelijk dat de Verenigde Staten geen digitale belasting(deal) willen bij de OECD. Zij creëren obstakels die voorkomen dat wij een overeenkomst bereiken, ondanks dat het technische werk al verricht is", zegt Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën.

Doordat een internationale of Europese digitaks lang op zich laat wachten, zijn verschillende landen overgegaan tot het invoeren van een nationale digitaks. Frankrijk gaat hierbij aan kop. Dit is een doorn in het oog voor de Amerikanen, die dreigen met exportheffingen terug te slaan. Le Maire lijkt hier echter niet van onder de druk; de Franse minister roept de EU op met een Europese digitaks te komen indien geen overeenstemming wordt bereikt over een internationale digitaks.