Liftinsight verlaagt onderhoudskosten met 30% met slimme IoT-app

Johan de Haan

11-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Liftinsight verlaagt onderhoudskosten met 30% met slimme IoT-app

Liftinsight, gespecialiseerd in onderhoud aan liften, zet het low-code platform van Mendix voor de ontwikkeling van Liftmanager. Deze Internet of Things (IoT) applicatie verlaagt de onderhoudskosten voor Liftinsight met bijna een derde. Liftmanager is een tool waarmee onderhoudsmedewerkers en inspecteurs gemakkelijk data, zoals onderhoudsgegevens, kunnen invoeren en inzien. Ook wordt het gebruik van de lift realtime door sensoren gemonitord om storingen te voorkomen. Grote internationale spelers waaronder Otis en Mitsubishi maken ook gebruik van Liftmanager.

Liften zijn een cruciaal onderdeel van een moderne infrastructuur en de technologische ontwikkelingen in de sector volgen elkaar in rap tempo op. Het onderhoud gaat hier vaak niet in mee. Nog altijd worden met pen en papier en fysieke grootboeken onderhoudsbeurten en inspecties bijgehouden. Dit maakt het niet eenvoudig de informatie makkelijk terug te vinden. Bovendien zorgt handgeschreven informatie voor een grotere kans op misinterpretatie en fouten. Het lokaliseren van de grootboeken en het ontcijferen van de informatie kost technici onnodig veel tijd en zorgt ervoor dat het werk langer duurt.

Liftmanager digitaliseert dit proces door het gebruiken van de GPS-positie van de lift. Via de applicatie op hun mobiele apparaat hebben technici en liftbeheerders eenvoudig toegang tot de onderhoudsgeschiedenis. Daarnaast monitoren sensoren realtime het gebruik van de lift, zodat er op tijd onderhoud gepleegd wordt. Hierdoor hoeft een medewerker van de technische dienst niet meer naar de lift toe om handmatig te controleren of er onderhoud nodig is.

Betere ervaring app-ontwikkeling door low-code

Met de uitdagingen waar technici in de buitendienst dagelijks mee te maken hebben in het achterhoofd ontwikkelde het team van Liftinsight een oplossing op het low-code platform van Mendix. Low-code is een visuele benadering van applicatieontwikkeling, waarmee developers van verschillende niveaus apps voor web en mobiel kunnen bouwen met behulp van drag-and-drop componenten en modelgedreven logica via een grafische user interface.

Ontwikkelen met low-code gaat tot tien keer sneller dan traditionele softwareontwikkeling, meldt Mendix. Het platform van Mendix stelt Liftinsight in staat om zonder veel ervaring op het gebied van programmeren toch een applicatie op enterprise-niveau te ontwikkelen. “Voordat we met Mendix in aanraking kwamen, hebben we geprobeerd een applicatie te ontwikkelen in een traditionele code. Na 18 maanden proberen, waren we weer terug bij af, zonder zicht op een goed eindresultaat”, zegt Alderik Bos, CEO van Liftinsight. “Door voor de ontwikkeling het low-code platform van Mendix te gebruiken, konden we binnen drie weken een applicatie bouwen en belangrijker nog, uitdagingen aanpakken waar onze technici in het veld mee te maken hebben bij het onderhoud van liften.”

Lagere kosten en meer efficiëntie

Bos zegt verder: “Door deze oplossing te implementeren, werken onze technici efficiënter en hebben ze meer tijd over. Bovendien hebben we de kosten voor onderhoud met een derde weten te verlagen. Onze app is nu de standaard in onze industrie en wordt gebruikt door grote internationale leveranciers zoals Otis en Mitsubishi.”

Johan den Haan (foto), chief technology officer bij Mendix: “De manier waarop Liftinsight ons platform gebruikt laat zien dat low-code bedrijven zonder grote poule aan developers helpt bij de digitale transformatie. Door af te stappen van een traditionele ontwikkelingsmethode en low-code te omarmen, kon Liftinsight snel een applicatie ontwerpen en bouwen die voldoet aan het doel dat het wilde bereiken. Deze aanpak heeft geleid tot operationele efficiëntie binnen het bedrijf, de kosten verlaagd en Liftinsight neergezet als innovatieve speler in de branche.”

Terug naar nieuws overzicht