Redactie - 10 september 2020

Atos bouwt business intelligence-omgeving voor FSB

Atos heeft een driejarige overeenkomst gesloten voor de bouw van een business intelligence-omgeving voor Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB), een coöperatie die activiteiten ontplooit ten behoeve van de vijf in Nederland actieve organisaties die bevolkingsonderzoek doen op het gebied van darm-, baarmoederhals- en borstkanker. Het nieuwe op de cloud gebaseerde data- en analysesysteem biedt medewerkers van De FSB real time toegang tot data uit de screeningsonderzoeken. Dat leidt tot verbetering van de operationele efficiëntie, betere analyses, een grotere voorspelbaarheid van trends op het gebied van deze ziekten en daarmee tot verbetering van de gezondheidszorg in Nederland.

Atos heeft de business intelligence-oplossing in samenwerking met Information Builders ontwikkeld. De dienstverlening bestaat uit het projectmanagement, de ontwikkeling van een datawarehouse en het faciliteren van rapportages in IBI’s WebFocus tooling. Atos is verantwoordelijk voor projectmanagement, de onderliggende infrastructuur, de security en privacy van de gegevens, de implementatie van het systeem en het beheer ervan. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en richten zich in de komende maanden op het optimaliseren van de processen en IT-architectuur van FSB. De bestaande applicatie wordt gefaseerd vervangen door de nieuwe oplossing.

“Na oplevering beschikt de FSB over een integrale omgeving van waaruit zij kan rapporteren, data analyseren, voorspellingen doen en data uit de verschillende bevolkingsonderzoeken kan combineren. Atos is heel actief in de publieke zorgketen en we zijn erg blij met deze opdracht. Niet alleen omdat we hiermee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de zorgsector, maar ook omdat het gaat om een cloud-gebaseerde oplossing, een speerpunt van ons beleid”, aldus Peter ’t Jong, CEO Atos Noord-Europa.

Ondersteuning in besluitvorming
De FSB beschouwt de opdracht aan Atos als een belangrijke stap in het bevestigen van haar meerwaarde naar de vijf screeningsorganisaties waarvoor zij werkt. “De FSB beschouwt zichzelf als een trotse partner bij de opsporing van kanker. In ons dagelijks handelen zij we herkenbaar door onze vier kernwaarden: Resultaatgericht, Omgevingsbewust, Taakvolwassen en Samenwerken (ROTS). We willen een betrouwbare partner zijn en duidelijk herkenbaar zijn voor onze cliënten en onze stakeholders. Dat betekent dat we actief moeten inspelen op veranderingen in medische technieken en de behoefte aan verdergaande digitalisering. Onze klanten willen screenings kunnen personaliseren en nieuwe technieken snel beschikbaar kunnen maken. Er is een groeiende behoefte aan meer data-gegeven sturingsinformatie waaruit prognoses kunnen worden afgeleid. Door informatie in een overzichtelijk dashboard te presenteren, staat data steeds meer aan de basis van besluitvorming”, vertelt Bryan Marshall, manager FSB.