Politie: Tientallen meldingen van DDoS-aanvallen in augustus

06-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Politie: Tientallen meldingen van DDoS-aanvallen in augustus

Tientallen Nederlandse bedrijven en organisaties deden in augustus melding van een (poging tot) DDoS-aanval. Ook bedrijven met vitale dienstverlening zijn getroffen, meldt de politie.

Bij een DDoS-aanval wordt een servers overspoeld met malafide verzoeken. De server raakt hierdoor overbelast en kan verzoeken van legitieme gebruikers niet langer verwerken. De website of applicatie die op de server draait wordt hierdoor moeilijk toegankelijk of onbereikbaar. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een zogeheten botnet, een netwerk van gekraakte systemen die onder controle van aanvallers staan.

Strafbaar

De politie wijst erop dat een DDoS-aanval strafbaar is. Daarom wordt ingezet op de opsporing van cybercriminelen en het voorkomen van cybercriminaliteit en DDoS-aanvallen. De politie doet onderzoek naar de DDoS-aanvallen en werkt hierbij samen met het Nationaal Cyber Security Centrum, banken, internetproviders, stichting NBIP en internationale politiekorpsen.

Indien cybercriminelen proberen organisaties af te persen, adviseert de politie hier nooit op in te gaan en direct de politie te waarschuwen. Daarnaast adviseert de politie zoveel mogelijk gegevens van de afperser(s) vast te leggen, zoals berichtgeving en IP-adressen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security