NCSC: Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen op Nederlandse organisaties

05-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

NCSC: Uitzonderlijk grote DDoS-aanvallen op Nederlandse organisaties

Verschillende Nederlandse organisaties worden sinds augustus getroffen door DDoS-aanvallen. In sommige gevallen leiden de aanvallen tot een verstoring van de online dienstverlening. De aanvallen zijn met name gericht op gedeelde infrastructuur van de Rijksoverheid en vitale sectoren. Het NCSC spreekt over uitzonderlijke grote aanvallen voor Nederlandse maatstaven.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Recent werden onder meer de internetproviders Delta, Online.nl en Freedom Internet getroffen door DDoS-aanvallen. Het NCSC meldt dat deze aanvallen voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk groot waren. Zo kwamen meldingen binnen van aanvallen met een capaciteit tot 250 Gbps. Ter vergelijking: vorig jaar had de grootste registreerde DDoS-aanval in Nederland een capaciteit van 124 Gbps. Slechts 11 aanvallen die in 2019 zijn geregistreerd hadden een capaciteit van meer dan 40 Gbps.

Met name de DNS-infrastructuur van organisaties is doelwit van de aanvallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van standaard UDP flood technieken, meldt het NCSC. In sommige gevallen ontvangen getroffen organisaties afpersingsmails, waarin vanuit naam van een statelijk actor wordt gedreigd met een DDoS-aanval. Het NCSC meldt dat er geen indicaties zijn dat deze afpersingsmails daadwerkelijk verband houden met de DDoS-aanvallen. Het centrum meldt ook vanuit internationale partners signalen te ontvangen over een toegenomen hoeveelheid DDoS-aanvallen en afpersingsmails.

Terug naar nieuws overzicht
Security