ChipSoft heeft het MedMij-label gehaald

04-09-2020 | door: Redactie

ChipSoft heeft het MedMij-label gehaald

ChipSoft heeft het MedMij-label gehaald. Dat is goed nieuws voor de patiënten van de meeste Nederlandse ziekenhuizen zo beweert ChipSoft. Zij kunnen binnenkort een deel van hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving).

Nu ChipSoft - de grootste leverancier van zorginformatiesystemen voor ziekenhuizen - het label heeft, wordt het op gang brengen van gegevensuitwisseling een stuk makkelijker. Zorgaanbieders die patiëntgegevens beschikbaar willen stellen voor uitwisseling, moeten daarvoor nog wel een overeenkomst met ChipSoft tekenen. Hierover voert ChipSoft momenteel al diverse gesprekken met ziekenhuizen die aan de slag willen. ChipSoft zorgt voor veilige uitwisseling met de PGO’s via de dienst Zorgplatform, waarop al veel ziekenhuizen zijn aangesloten. Door het plug & play principe van Zorgplatform is landelijke opschaling snel te realiseren.

Het is de bedoeling dat er in het komende jaar zoveel mogelijk zorgaanbieders gaan meedoen met MedMij. Hiervoor worden de informatiesystemen aangepast voor MedMij, zodat de gegevens van alle patiënten in Nederland klaargezet kunnen worden. Wanneer de patiënt dit wil, kan hij zijn eigen gegevens verzamelen, beheren of delen vanuit zijn PGO. Op deze wijze heeft de patiënt regie over al zijn gegevens die bij vele verschillende zorgaanbieders in veel verschillende systemen opgeslagen liggen.

‘Dat een grote leverancier als ChipSoft het MedMij-label heeft gehaald, is een enorm belangrijke stap’, zegt Marc van Dijk, algemeen manager van stichting MedMij. ‘Wij willen mensen regie geven over hun gezondheid en gezondheidsgegevens. Dat kan alleen als die gegevens beschikbaar komen om op de MedMij-manier uit te wisselen. Nu de grootste EPD-leverancier van ons land het label heeft, zijn er in potentie ontzettend veel gegevens beschikbaar.’

Remko Nienhuis, R&D manager bij ChipSoft: ‘Het behalen van dit label betekent dat patiënten zelf en op een veilige manier hun eigen gezondheidsgegevens uit HiX kunnen overnemen naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) dat ook het MedMij-label draagt. Daarvan zijn er nu ongeveer dertig, dus er is veel te kiezen voor de patiënt. Door de patiënt meer regie te geven over de eigen zorg, zorgen we voor meer efficiëntie in het zorgproces. Wij zijn erg benieuwd naar de ervaringen van patiënten en de nieuwe mogelijkheden en kansen die dit gaat opleveren.’

Terug naar nieuws overzicht