Wouter Hoeffnagel - 03 september 2020

Amerikaanse rechter: Verzameling metadata door NSA was illegaal

De verzameling van metadata van Amerikaanse burgers door de NSA was illegaal. Dit oordeelt het federale Hof van Beroep in San Francisco. Het programma dat in 2013 door klokkenluider Edward Snowden werd onthuld is in 2015 gestopt.

De rechter doet de uitspraak in een rechtszaak tegen een viertal Somaliërs die ervan worden verdacht financiële steun te geven aan extremistische moslimgroeperingen in Somalië. De NSA stelt dat het viertal dankzij telefoontaps veroordeeld kon worden. Het Hof van Beroep oordeelt echter dat deze bewering niet overeenkomt met de inhoud van het dossier, dat geheim is. De verdachten blijven desondanks vastzitten.

Werkwijze illegaal

De rechter oordeelt daarnaast dat de NSA de wet heeft overtreden door na het op grote schaal verzamelen van metadata van telefoonverkeer pas aan te tonen dat de verzamelde telefoonnummers een telefoonnummer bevatte dat relevant was voor hun onderzoek. De Amerikaanse wet stelt dat dit vooraf moet worden aangetoond. Mogelijk is de werkwijze ook in strijd met de Amerikaanse grondwet.

Snowden wordt in de VS verdacht van het lekken van staatsgeheimen. De klokkenluider vertrok na zijn onthullingen naar Rusland, waar hij tot op heden verblijft. In een reactie op Twitter zegt Snowden blij te zijn met de uitspraak.