Wouter Hoeffnagel - 03 september 2020

Facebook en Twitter nemen maatregelen tegen Russische beïnvloedingscampagne

Facebook en Twitter nemen maatregelen tegen Russische beïnvloedingscampagne image

Facebook en Twitter melden een Russische campagne om linkse kiezers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te beïnvloeden te hebben verijdeld. Rusland zou via het medium Peace Data, dat onder meer op Facebook actief was, met behulp van freelance journalisten misinformatie over de Amerikaanse en Britse politiek verspreiden.

Het Amerikaanse social media-bedrijf meldt dat Peace Data probeerde de presidentsverkiezingen van 3 november te beïnvloeden. Facebook meldt een verband te hebben gevonden tussen Peace Data en Russian Internet Research Agency. Dit Russisch bedrijf was volgens Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken bij een Russische beïnvloedingscampagne rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Kiezers weglokken bij Biden

Peace Data zou zich met name richten op linkse groepen in beide landen. De website probeerde deze doelgroep te beïnvloeden door kritische berichten te verspreiden over rechtse en centrumlinkse standpunten. Met als doel kiezers weg te trekken uit het kamp van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Ook zou de campagne in de VS gericht zijn op 'raciale en politieke spanningen'.

Facebook meldt dertien accounts en twee Facebook-pagina's verbonden aan de Russische beïnvloedingscampagne offline te hebben gehaald. Twitter blokkeerde vijf accounts.