Gezondheidsraad noemt gezondheidsschade door blootstelling aan 5G onwaarschijnlijk

02-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Gezondheidsraad noemt gezondheidsschade door blootstelling aan 5G onwaarschijnlijk

Het is niet aangetoond en niet waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden, maar dit valt wetenschappelijk niet volledig uit te sluiten. Meer onderzoek is daarom nodig, oordeelt de Gezondheidsraad. De uitrol van 5G-netwerken kan in de tussentijd doorgaan.

De Gezondheidsraad deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar eventuele gezondheidsschade door blootstelling aan 5G-systemen. Het onderzoek volgde op onrust over impact van 5G-technologie op de volksgezondheid. Zo spande stichting Stop5GNL een kort geding aan om de uitrol van 5G-technologie in Nederland te stappen. De rechter oordeelde echter dat de uitrol mag doorgaan. Ook werden op verschillende locaties in Nederland telecomzendmasten in brand gestoken. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid vermoedde dat deze brandstichtingen een 'extremistisch protest zijn tegen de komst van 5G-netwerken'.

Meer onderzoek

Het rapport geeft geen concreet antwoord op de vraag of 5G daadwerkelijk gezondheidsschade oplevert. Het advies luidt daarom om de uitrol van 5G voort te zetten, de blootstelling aan 5G-straling te monitoren en meer onderzoek te doen. De Gezondheidsraad noemt het niet waarschijnlijk dat 5G de gezondheid kan schaden.

Het advies van de Gezondheidsraad is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht