Wouter Hoeffnagel - 03 september 2020

Worldstream kiest voor UPS'en van Eaton voor energiezuinig datacenter

Powermanagementbedrijf Eaton ondersteunt Infrastructure-as-a-Service hostingprovider Worldstream bij de opzet van redundante, schaalbare en energiezuinige datacenters in Naaldwijk. De inzet van Uninterruptible Power Supplies (UPS'en) van Eaton voor de noodstroomvoorziening zorgt niet alleen voor bedrijfscontinuïteit en schaalbaarheid, maar draagt ook bij aan het behalen van een lage Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,2.

Worldstream heeft als snelgroeiende en internationaal opererende IaaS hostingprovider inmiddels meer dan 15.000 dedicated servers geïnstalleerd in zijn datacenters in Naaldwijk. Duurzaamheid is belangrijk voor het bedrijf. Voor het nieuwste datacenter maakt Worldstream daarom gebruik van milieuvriendelijke koeltechnieken. De lage PUE-waarde is mede behaald door noodstroomvoorzieningen te implementeren die gebruik maken van Eatons Energy Saver System (ESS). Hierdoor besparen UPS’en tot wel 85% op energieverlies.

Bedrijfscontinuïteit

Hoewel duurzaamheid belangrijk is, staat het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit van Worldstream en hun klanten op de eerste plek. Deze vereiste is in alle aspecten van het datacenter meegenomen. Zo is de bijbehorende infrastructuur volledig redundant. Servers worden gevoed door twee parallelle feeds, die van elkaar gescheiden zijn en ondersteund worden door aparte UPS-systemen. Dit betekent dat wanneer zich problemen voordoen in één van de feeds, de andere feed het kan overnemen.

Ook de modulariteit van Eatons UPS’en bevordert de redundantie. De noodstroomsystemen bestaan uit verschillende modules die elkaars werklast kunnen overnemen. Deze modules maken gebruik van de HotSync-technologie: ze communiceren niet met elkaar via kabels, maar bepalen op basis van module-output of taken overgenomen moeten worden.

“We stellen de hoogste eisen aan onze leveranciers, om onze klanten op hun beurt weer de best mogelijke IaaS-hostingdiensten te kunnen leveren,” zegt Nick de Jong, Sales Director bij Worldstream. “We zochten een partij die ons de hoogste kwaliteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid kon leveren, en dan ook nog met een duurzaam karakter. In Eaton vonden we die speler.”

Berekend op toekomstige groei

De noodstroomvoorziening van het datacenter is ontworpen met het oog op toekomstige groei. Op dit moment liggen er al plannen klaar voor de bouw van een volgend datacenter om de aanhoudende internationale groei te faciliteren. Dit datacenter maakt voor Worldstream een groei tot 90.000 servers mogelijk. Zowel de ruimte waar de noodstroomvoorzieningen zijn geplaatst als de noodstroominstallaties zelf zijn afgestemd op de verwachte groei in de komende jaren. Door vooruit te denken heeft Worldstream bij uitbreiding genoeg ruimte vrij om extra UPS-kracht in te schakelen.

Marcel Brand, accountmanager bij Eaton: “Eaton is vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij dit project, en heeft daarbij op talloze fronten met Worldstream meegedacht. Dat zie je terug in het resultaat. Er kunnen eenvoudig extra UPS’en bijgeplaatst worden, omdat we op voorhand hebben gekeken naar de behoeften voor de toekomst.”