Mendix voorziet low code platform van Mendix Data Hub en Workflow Editor

Johan den Haan

02-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Mendix voorziet low code platform van Mendix Data Hub en Workflow Editor

Mendix, onderdeel van Siemens, kondigt Mendix 9 en Mendix Data Hub aan. Het low-code platform Mendix 9 bouwt voort op de basis van modelgedreven software-ontwikkeling. Het platform bevat nieuwe functionaliteit en een verzameling kant-en-klare branchespecifieke applicaties voor veelvoorkomende use cases. De virtualisatie service van Mendix Data Hub maakt zakelijke data breed toegankelijk en bruikbaar via een drag-and-drop interface. De dienst integreert met het Mendix low-code platform.

De nieuwe producten zijn aangekondigd op Mendix World. Mendix 9 is een 'alles-in-één' low-code platform. Het platform biedt onder meer gebruikers vanuit de hele onderneming toegang tot data en bevat AI-tools om applicaties te verbeteren en intelligente automatiseringstoepassingen te creëren. Ook helpt het platform multi-experience oplossingen te leveren voor alle devices op een cloud-native architectuur.

De nieuwe branchespecifieke oplossingen van Mendix 9 helpen organisaties sneller waarde te halen uit hun oplossingen. Johan den Haan, CTO van Mendix: “Mendix 9 is een belangrijke evolutie in de wereld van low-code-ontwikkeling en brengt belangrijke functionaliteit samen in het eerste ‘alles-in-één’ low-code-platform. Het lost één van de meest lastige uitdagingen op waarmee elke ontwikkelaar te maken heeft; data-integratie. Met Mendix Data Hub heeft het ontwikkelteam de beschikking over alle databronnen van de organisatie met gepaste controle en governance. Daarnaast brengt Mendix 9 geavanceerde AI- en workflow-mogelijkheden, uitgebreide opties voor mobiel, augmented reality en meer. Dit is een grote stap voorwaarts in waar we naartoe hebben gewerkt om bedrijven te helpen iedere digitale oplossing en ervaring te creëren die ze zouden willen. Ook ben ik trots op de kant-en-klare Mendix Industry Solutions die we aanbieden en zie ik ernaar uit om klanten te helpen hun activiteiten sneller dan ooit te digitaliseren.”

Low-code uitgebreid met data-integratie

Mendix Data Hub is onderdeel van het low-code platform van Mendix. Door de low-code aanpak van Mendix uit te breiden met data-integratie helpt Data Hub ontwikkelaars oplossingen te bouwen die diep geïntegreerd zijn met data uit kernsystemen.

Mendix is nu ook het cloud-platform waarop Xcelerator draait, het geïntegreerde portfolio van software en services van Siemens Digital Industries Software voor digitale transformatie. Mendix Data Hub en Xcelerator helpen industriële klanten systemen en software samen te brengen in een geïntegreerd platform.

De eerste release van Mendix Data Hub bevat:

  • De Mendix Data Hub Catalog: een open metadata repository waardoor zowel ontwikkelaars als domeinexperts databronnen in een verbonden ecosysteem kunnen zoeken en ontdekken.
  • Met Data Hub Connectors kunnen organisaties databronnen verbinden met Data Hub, de Data Hub Catalog vullen en de data beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Naast de data van elke Mendix-applicatie, zijn de eerste connectoren die beschikbaar worden gemaakt een agnostische oData-connector en connectoren naar Siemens Teamcenter en SAP.
  • External Entities toont data uit remote systemen alsof het lokale data is. Zo kunnen ontwikkelaars deze data eenvoudig via drag-and-drop naar de applicatie slepen waar ze aan werken in Studio en Studio Pro.

'Rommelig en tijdrovend'

"Voor ontwikkelaars is data-integratie nog steeds rommelig en tijdrovend", zegt Den Haan. “Het vinden van, toegang krijgen tot, verbinding maken met en gebruiksklaar maken van data neemt doorgaans 30 tot 40 procent van de tijd in beslag die het kost om een applicatie te ontwikkelen - zelfs voor low-code ontwikkelaars. Data Hub neemt deze frictie weg."

“Data is de cruciale gemene deler voor het oplossen van belangrijke zakelijke problemen”, zegt Mendix CEO Derek Roos. “Waardevolle databronnen zijn vaak verspreid binnen organisaties en de mensen die ze nodig hebben - domeinexperts en ontwikkelaars - weten misschien niet eens dat ze bestaan of waar ze zich bevinden. Data Hub is de sleutel die deze goudmijn ontgrendelt, zodat data kan worden gebruikt om de productiviteit te verhogen, activiteiten te stroomlijnen en concurrentievoordeel te behalen. Snel en eenvoudig, zonder de noodzaak van specifieke integraties. Het is een cruciale, nieuwe toevoeging aan het landschap met de potentie om innovatie en flexibiliteit naar een niveau te brengen dat we nog nooit eerder hebben gezien."

Nieuwe Workflow Editor

Mendix 9 bevat daarnaast een Workflow Editor, die helpt intelligente automatiseringsoplossingen. Deze is beschikbaar voor ontwikkelaars in zowel Studio als Studio Pro. Workflow Editor vereenvoudigt het ontwikkelproces en stelt een bredere groep professionals in staat bij te dragen aan software-ontwikkeling.

Ook is in Mendix 9 de ontwikkeling van mobiele apps vernieuwd. Bij de ontwikkeling van mobiele apps gaat het om twee soorten implementaties: app-gebaseerde oplossingen die worden gedownload uit een app store en browser-gebaseerde oplossingen waarvoor geen download nodig is. In Mendix 9 kunnen ontwikkelaars beide soorten gebruiken: app-gebaseerde oplossingen met React Native-technologie en browser-gebaseerde oplossingen met Progressive Web Apps (PWA’s). Ook kunnen ze beide inzetten voor verschillende onderdelen van de oplossing.

Mendix Assist, de AI ontwikkelfunctie is voorzien van de performance bot. Met Mendix Performance Assist kunnen ontwikkelaars met behulp van analyses en aanbevelingen voor best practices de prestaties van Mendix-applicaties verbeteren. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om aanbevelingen te zien of deze automatisch uit te laten voeren door de performance bot.

Eenvoudig versiebeheer en AR widgets

Nu de groep mensen die betrokken is bij applicatie-ontwikkeling steeds verder wordt uitgebreid, groeit de behoefte aan oplossingen die samenwerking faciliteren. Mendix 9 biedt daarvoor visual conflict resolution waarmee ontwikkelaars eenvoudig de verschillen kunnen zien tussen verschillende versies van de app en kunnen kiezen welke ze willen behouden. Ook heeft Mendix ondersteuning toegevoegd voor Git. Hiermee kan versiebeheer over verschillende platformen worden gecontroleerd. Mendix 9 biedt verder out-of-the-box AR tools. Met een serie AR widgets voor native mobile kunnen ontwikkelaars eenvoudig een AR interface creëren met onder meer 3D-objecten en afbeeldingen.

Roos en Den Haan spreken over Mendix Data Hub in hun gezamenlijke keynote tijdens Mendix World: “Democratizing Data Integration for Makers”. Hier gaan ze dieper in op de problemen die Data Hub oplost en de voordelen die dit oplevert voor organisaties. Content van Mendix World is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud