Back-up en Data archivering, en het belang van verwisselbare opslagmedia

04-09-2020 | door: Blogger

Back-up en Data archivering, en het belang van verwisselbare opslagmedia

Alles wordt gedigitaliseerd, en heden ten dage profiteert iedereen, elke dag weer van het gebruik van nieuwe intelligentievormen voortkomende uit het verzamelen van gegevens. Google maps, Uber, streaming videodiensten, muziek-apps, reisservices, Core & Edge computing en nog veel meer toepassingen worden aangedreven door kunstmatige intelligentie met machine learning en deep learning als subsets. Het opslaan en bewaren van data is hiermee key. Maar er is een belangrijk verschil tussen gegevens die u opslaat om ze dagelijks te gebruiken, zoals klanten gegevens en data die u opslaat om ze later als grondstof te gebruiken. Dit is in belangrijke mate het verschil tussen het maken van een Back-up en een archiveren.

Laten we de verschillen eens uitleggen:

Wat is een back-up?

Een back-up is een kopie van data die kan worden gebruikt om het origineel te herstellen in het geval dat uw gegevens verloren gaan of beschadigd raken.

Als een bedrijf gegevens verliest als gevolg van hardware storingen, menselijke fouten of natuurrampen, kan een back-up worden gebruikt om die gegevens snel te herstellen.

De data waarover we hier spreken wordt dagelijks, in ieder geval regelmatig gebruikt.

Natuurlijk weet u dat bedrijven hun gegevens moeten beschermen in geval van nood, zodat de informatie van de organisatie veilig blijft.

Zoals eerder vermeld, is gegevensback-up noodzakelijk in het geval van groot gegevensverlies, opdat de organisatie gegevens snel moet kunnen herstellen naar de oorspronkelijke staat.

Het maken van een back-up van grote hoeveelheden gegevens kan er echter voor zorgen dat de back-upinfrastructuur traag of trager werkt. De data die niet frequent gebruikt wordt kan het beste gearchiveerd worden zodat er ruimte gemaakt wordt voor nieuwe belangrijke data. Over archiveren straks meer. Eerst nog even iets over de wijze waarop we een back-up maken.

De 3-2-1 back-up regel.

De 3-2-1 regel is inmiddels een gouden back-up regel. Dit houdt de 3-2-1 regel in:

Maak 3 kopieën van je belangrijkste data

Bewaar deze back-ups op minstens 2 verschillende media

Zorg voor 1 kopie buiten de deur, beter bekend als de “off-site” kopie.

3 kopieën van de belangrijkste en dus regelmatig gebruikte data

Zorg dat je belangrijke data veilig opslaat op drie verschillende locaties. Dus niet in dezelfde bestandslocatie. Hoe meer kopieën je maakt van je data, hoe minder risico je loopt om je data onverhoopt te verliezen.

Zelfs een triviale gebeurtenis, zoals door een blus-systeem dat door een onnodig brandalarm wordt activeert, kunnen letterlijk al uw gegevens worden weggespoeld.

Talloze andere incidenten kunnen eenzelfde resultaat hebben. Diefstal, brand, een werknemer met wie in conflict bent, en wellicht wraak eist, en nu actueel, de bedreiging van Cyber incidenten zoals Ransomware.

Lees meer over ransomware: /640120/waarom-ransomware-geen-vat-heeft-op-cloudproviders-en-hyperscalers.html

Ransomware.

Hiermee blokkeren criminelen uw computer of versleutelen zij een of meerdere bestanden op uw computer. Vaak moet u een bedrag in virtuele valuta, zoals bitcoins, betalen om uw computer of bestanden weer terug te krijgen.

U kunt zich voorstellen wat er gebeurt als een organisatie niet bij haar gegevens kan, dit zou een enorme teruggang en zo maar het einde van de onderneming kunnen betekenen.

Of patiënten in een ziekenhuis niet behandelt kunnen worden omdat er geen historische behandelplannen en patiëntendossiers in te zien zijn.

Hackers worden actiever en steeds geraffineerder. Voor je het weet heb je een virus in je omgeving of word je gehackt

Daarom is het hebben van één back-up niet voldoende, vooral niet als deze is opgeslagen in dezelfde ruimte als de primaire gegevens en op hetzelfde type media.

Het is duidelijk dat hoe meer reservekopieën u heeft, hoe kleiner de kans dat u ze allemaal tegelijk kwijtraakt.

De 3-2-1-back-upregel stelt dus dat u ten minste drie kopieën van uw gegevens nodig heeft, dat wil zeggen de primaire gegevens en twee back-ups van deze gegevens. En zo voorkomt u dat alle gegevens besmet worden, een kopie is offline en offline betekend geen contact met het netwerk wat erop neer komt dat de deze kopie niet geïnfecteerd en dus “Clean” is. Met deze kopie herstelt u dus de meest belangrijke data set.

Verwisselbare media:

De opkomst van verwisselbare media komt niet uit de lucht vallen nu het juist zo belangrijk blijkt om een adequate back-up van uw data te maken waarbij het “Off-site” opslaan van een kopie van levensbelang is.

Menige “Public Cloud” provider wist het al langer en gebruikt het lang dood gewaande medium tape als belangrijkste opslagmedium. Door de komst van slimme software(SDS) en de mogelijkheid om met deze software samen te werken bracht tape storage in een nieuw daglicht.

Met als resultaat dat al deze hyperscalers tape storage in zetten als streaming en opslag device. Google `s YouTube, Netflix, Amazon en Azure zijn maar enkele voorbeelden. Archiveren werd dus betaalbaar en “retrieve” snelheden acceptabel.

Juist Tape storage, voor de middelgrote tot grote dataverzamelaars en RDX voor het MKB bieden de mogelijkheid om de “veilige” derde kopie Off-site te brengen.

Het actieve data archief.

Archivering werkt met gegevensback-up om de back-upkosten te verlagen en de belasting van grote hoeveelheden gegevens op uw opslaginfrastructuur te verminderen.

Het doel van data archivering is niet om verloren gegevens snel te herstellen, maar om gegevens op te slaan en te ordenen op een manier dat u efficiënt en adequaat kunt zoeken om specifieke informatie te vinden.

Researchers die rekenformules archiveren, wetenschappers die onderzoekdata als grondstof op slaan om later data bases mee te ontwikkelen. Deze data is vaak ongestructureerd. Kortom data die belangrijk is maar niet dagelijks gebruikt wordt slaan we op in een archief. Ja dus ook oude back-ups kunnen gearchiveerd worden. Dus alles wat niet in rijtjes geordend is of data die niet tot de dagelijkse huishouding behoord archiveren we.

Gemiddeld bestaat 75% van uw data omgeving uit data die niet regelmatig geraadpleegd word en een slordige 80% hiervan is ongestructureerde data. Een besparing van 40 tot 60% op uw opslagomgeving is zeker te behalen.

Weten hoe dit werkt, lees dit artikel: /654085/object-storage-op-tape.html

Belangrijke tip: U moet Data back-up niet vergelijken met Data archivering; u moet ze juist samen gebruiken om gegevens efficiënter op te slaan en te herstellen en back-uptijd en kosten te verminderen.

Door: Harold Koenders, storage experts

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage, data