Redactie - 30 augustus 2020

Wirecard splitst zich op en ontslaat helft personeel

De Duitse fintech leverancier Wirecard uit Aschheim, nabij München, splitst zich op en ontslaat de helft van zijn personeel zo melden Duitse media. Hierbij moeten 750 van de 1500 werknemers exit. Dit is noodzakelijk na het fraudeschandaal waarbij 1,9 miljard euro uit de boeken is verdwenen. Die 1,9 miljard euro, die ergens op een rekening in de Filipijnen had moeten staan, is sinds 2015 bij elkaar verzonnen. Jan Marsalek, voormalig COO van Wirecard, wordt door de politie gezocht en is door Interpol op de most wanted-lijst geplaatst. De Oostenrijker wordt verdacht van de fraude.

Nu is er een curator aangesteld die zaken moet optimaliseren sinds het bedrijf eind juni uitstel van betaling heeft aangevraagd en nadat het bestuur en chief compliance officer James Freis van hun taken zijn ontheven.

Wirecard heeft slechts enkele tientallen miljoenen euro's aan bezittingen en een restschuld van 2,8 miljard euro. Verder spit de curator de 750 verschillende bankrekeningnummers uit en rond vijftig BV's. Naar verluidt is in 2019 een verlies van 375 miljoen euro geboekt. Voor 2020 is er voorlopig al een verlies van 86 miljoen euro genoteerd.

ING en ABN AMRO

Wirecard, dat ooit een marktwaarde had van 24 miljard euro, heeft schuldeisers zoals de Nederlandse banken ING en ABM AMRO. Naar verluidt hebben alle betrokken banken zo'n 1,75 miljard euro tegoed en de kans is minimaal dat ze dit geld terug zien.

Wirecard levert betaaltoepassingen aan grote klanten, onder andere KLM, Ikea, Lidl, porno -en gokwebsites.

Deutsche Bank

Verder is bekend geworden dat Wirecard met hulp van adviesbureau McKinsey de Deutsche Bank zou willen overnemen dat een combinatie van 50 miljard euro moest worden. Zo zou ook de fraude van 1,9 miljard euro kunnen worden weggepoetst.

KPMG en EY

KPMG, die de geldstromen ging controleren, trok als eerste aan de bel dat er wat gaande was rond het wel of niet bestaan van 1,9 miljard euro omzet. Accountant EY had eerder niks opgemerkt en kwam na eigen onderzoek ook achter dat er wat mis was. EY heeft tussen 2011 en 2018 de resultaten van Wirecard goedgekeurd.

Financial Times

Het schandaal rond Wirecard is ontdekt door onderzoeksjournalisten van de Financial Times en wordt nu verder in Duitsland uitgespit door Duitse media.