Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2020

'Vertrek Kevin Mayer bij TikTok voorteken van overname'

'Vertrek Kevin Mayer bij TikTok voorteken van overname' image

Het vertrek van Kevin Mayer als topman bij TikTok is mogelijk een voorteken dat de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf binnen enkele dagen worden verkocht. Dit melden bronnen aan het Amerikaanse CNBC. De kopers zijn vermoedelijk Microsoft en supermarktketen Walmart.

De bronnen melden dat Mayer niet bij de gesprekken tussen TikTok, Microsoft en Walmart betrokken was. De voormalig topman zou TikTok echter niet hebben willen runnen als onderdeel van een grotere organisatie en juist als onafhankelijke organisatie verder willen.

Dreigend verbod

TikTok ligt de laatste tijd onder vuur; de Verenigde Staten dreigen de app van Chinese makelij te verbieden. De Amerikaanse overheid vreest dat TikTok persoonlijke informatie van Amerikaanse gebruikers doorspeelt aan de Chinese overheid. De belangrijkste reden hiervoor is moederbedrijf ByteDance, dat Chinees is. In een decreet verbiedt de Amerikaanse president Donald Trump daarom TikTok per half september, tenzij de Amerikaanse activiteiten dan verkocht zijn aan een Amerikaanse partij.

Verschillende partijen lijken interesse te hebben. Naast Microsoft zou ook Oracle in gesprek zijn met ByteDance. Walmart meldt nu zich aan te sluiten bij Microsoft en gezamenlijk een bod uit te brengen op TikTok. De supermarktketen bevestigt tegenover CNBC interesse te hebben in TikTok.