Malware op 53.000 Chinese smartphones in Afrika
26-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Malware op 53.000 Chinese smartphones in Afrika

Op 53.000 smartphones van het Chinese merk Tecno is malware aangetroffen. Het gaat om de Tecno W2 smartphone, die is verkocht in Ethiopië, Egypte, Ghana, Kameroen en Zuid-Afrika.

De malware is ontdekt door Upstream, een bedrijf dat digitale diensten voor mobiele apparaten levert. Transsion, het moederbedrijf van Tecno, meldt aan Buzzfeed dat de malware zonder zijn medeweten in de leveranciersketen op de smartphones is geïnstalleerd.

Traida malware

De smartphones blijken de Traida malware te bevatten. Deze installeert malafide code genaamd xHelper, die gebruikers vervolgens ongevraagd op allerlei betaalde diensten abonneert en uit hun naam frauduleuze verzoeken uitstuurt. Gebruikers worden hierdoor ongemerkt op kosten gejaagd. Aangezien gebruikers in ontwikkelingslanden vaak gebruik maken van prepaidbundels, komen zij hier in veel gevallen pas achter zodra hun tegoed op is. 

Tecno Mobile stelt in een reactie aan de BBC erop dat het om een oud incident gaat, dat in maart 2018 plaatsvond. Het bedrijf zegt inmiddels een update beschikbaar te hebben gesteld die de malware verwijderd. De fabrikant raadt klanten die mogelijk met de Traida malware te maken hebben deze update te installeren of contact op te nemen met de klantenservice.

Terug naar nieuws overzicht
Security