Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2020

Kamervragen over samenwerking UvA en VU met Huawei

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit gaan een samenwerking aan met Huawei, meldt het FD. Het Chinese techbedrijf investeert 3,5 miljoen euro in een lab voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De VVD en het CDA kondigen Kamervragen over de samenwerking aan.

Huawei ligt in verschillende Westerse landen onder de loep. De Verenigde Staten beschuldigt het land van spionage voor de Chinese overheid en heeft sancties genomen tegen het Chinese bedrijf. In een aantal Europese landen mag het bedrijf daarnaast geen apparatuur leveren voor 5G-netwerken.

De onrust over Huawei heeft bij de keuze van de UvA en VU geen rol gespeeld. “Bij elke commerciële partij die ons geld biedt om onderzoek te doen, wordt scherp gekeken,” zegt een VU-woordvoerder tegen Het Parool. “Bij partijen uit China nog meer. In dit geval zijn we er heel zorgvuldig mee omgegaan door deze samenwerking voor te leggen aan het kabinet en de veiligheidsdiensten. Het is niet zo dat die goedkeuring hebben gegeven, maar ze hebben geen bezwaar.”

Kamervragen

Coalitiepartijen VVD en CDA zijn echter niet gerust op de samenwerking en willen opheldering van het kabinet. Zo kondigt CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan samen met CDA-Kamerlid Harry van der Molen Kamervragen te gaan stellen. Ook VVD-Kamerleden Dennis Wiersma en Arne Weverling stellen Kamervragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Zij willen onder meer weten waarom zij het verdedigbaar achten dat de Amsterdamse universiteiten een samenwerking met Huawei starten, terwijl veel andere Europese landen dit juist uit de weg gaan.