Wouter Hoeffnagel - 24 augustus 2020

Iers privacyonderzoek naar Twitter vertraagd

Een besluit van Europese privacytoezichthouders over een privacyonderzoek naar Twitter loopt vertraging op. De Ierse Data Protection Commission (DPC) wil Twitter een boete opleggen. Privacytoezichthouders uit andere landen uiten echter bezwaren.

Dit meldt Reuters. Het onderzoek draait om afgeschermde tweets van gebruikers die via zijn Android-app toch openbaar waren gemaakt. Dit kwam door een bug; de instelling die de tweets privé maakt is per ongeluk uitgeschakeld. Onderzocht wordt ook of Twitter tijdig de toezichthouder op de hoogte heeft gesteld van dit incident. Aangezien het hoofdkantoor van Twitter in Ierland is gevestigd, buigt de Ierse toezichthouder zich over het incident.

Boete

De Ierse DPC wil Twitter naar verwachting een boete opleggen vanwege het schenden van Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze boete kan oplopen tot 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf of 20 miljoen euro, afhankelijk van welk bedrag hoger uitvalt.

Aangezien Twitter echter ook in andere EU-lidstaten actief is, moet de Ierse toezichthouder zijn voorlopig besluit voorleggen aan andere Europese toezichthouders. Hun oordeel moet worden meegenomen in het definitieve oordeel. Graham Doyle, Deputy Commissioner bij de DPC, meldt in een verklaring dat een aantal toezichthouders hierbij bezwaren hebben geuit.

European Data Protection Board

De DPC verwijst de zaak daarom door naar de European Data Protection Board (EPDB). Deze heeft een maand de tijd om een tweederde meerderheid voor het oordeel te vinden. Indien dit niet lukt, wordt nogmaals een maand uitgetrokken om een absolute meerderheid te vinden. Indien ook dit niet lukt, stemt de EPDB over het besluit.