Witold Kepinski - 25 augustus 2020

Sterke vraag naar AI software, hardware en services

Sterke vraag naar AI software, hardware en services image

Wereldwijde inkomsten voor de kunstmatige intelligentie (AI) -markt, inclusief software, hardware en diensten, zullen naar verwachting in totaal 156,5 miljard dollar bedragen in 2020, een stijging van 12,3% ten opzichte van 2019. Terwijl de groei van dit jaar iets langzamer is dan voorgaande jaren vanwege de economische impact van COVID-19, gelooft IDC dat investeringen in AI zich snel zullen herstellen. Een nieuwe prognose van de IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker laat zien dat de wereldwijde inkomsten in 2024 meer dan 300 miljard dollar bedragen, met een vijfjarig samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 17,1%.

Software is de grootste AI-technologiegroep die ongeveer 80% van alle AI-inkomstem levert. De meeste software-inkomsten komen van AI-applicaties (120,4 miljard dollar in 2020), terwijl AI-softwareplatforms (4,3 miljard dollar) de rest opleveren. CRM AI-applicaties en ERM AI-applicaties zijn de twee grootste segmenten met een marktaandeel van 20% en 17% van de AI-applicaties. Andere belangrijke segmenten zijn onder meer AI voor applicaties voor contentworkflow en beheer, productietoepassingen en samenwerkingsapplicaties. Hoewel software tijdens de prognose de grootste categorie zal blijven, zal het ook de langzaamste groei zien met een vijfjarige CAGR van 16,7%.

Digitale Transformatie

"De rol van AI-toepassingen in ondernemingen evolueert snel. Het verandert de manier waarop klanten kopen, leveranciers leveren en concurrenten concurreren. AI-toepassingen blijven een voortrekkersrol spelen bij initiatieven voor digitale transformatie (DX), die zowel innovatie als verbetering stimuleren. aan de bedrijfsvoering, ”zegt Ritu Jyoti , programmadirecteur, Artificial Intelligence Research bij IDC.

Customer Experience

CRM AI-applicaties zullen naar verwachting de komende jaren een centrale plaats innemen binnen de markt voor AI-applicaties, zowel wat betreft de omvang als de groeimogelijkheden. "Customer Experience (CX) is het nieuwe merk. Toonaangevende CRM-leveranciers drijven de kruising van CRM en CX aan, die helpen bij het ontwikkelen van strategieën die de ervaring van zowel uw klanten als uw medewerkers met uw bedrijf verbeteren", voegt Ritu toe.

CRM

Wat het leveranciersaandeel betreft, had Adobe de eerste plaats voor AI-centrische CRM-applicaties, terwijl Microsoft de nummer 1 was in AI-niet-centrische CRM-applicaties. Ondertussen nemen Ceridian en Intuit in ERM AI-applicaties de eerste plaats in respectievelijk AI-centric en AI non-centric types. Wat betreft de rest van de AI-applicatiesmarkt, IBM staat op de eerste positie onder het AI-centric type, terwijl Microsoft de eerste plaats inneemt onder het AI-niet-centrische type.

De op een na grootste AI-categorie zijn diensten, waarvan IDC voorspelt dat ze in 2020 rond 18,4 miljard dollar zullen bereiken, een stijging van 13% op jaarbasis. Binnen de markt voor AI-services is AI IT-services goed voor bijna 80% van de omzet van de categorie, terwijl AI Business Services de rest levert.

"De pandemie heeft het momentum van de groei van de AI-dienstenmarkt in bijna alle regio's onderbroken", aldus Jennifer Hamel, onderzoeksmanager Analytics en Intelligent Automation Services. "De vraag van ondernemingen naar AI-mogelijkheden om de veerkracht van het bedrijf te ondersteunen en de menselijke productiviteit te vergroten, zal echter in 2020 met dubbele cijfers groeien, zelfs als andere discretionaire projecten vertraging oplopen."

Services

De toenemende vraag naar expertise in het integreren van AI-technologieën in bedrijfsanalyses en intelligente automatiseringsprogramma's heeft geleid tot een zeer competitief en gefragmenteerd landschap van leveranciers van AI-services. De IDC Tracker publiceert momenteel meer dan 150 bedrijven onder AI-services. De top 5 bedrijven in termen van marktaandeel - IBM, Accenture, Deloitte, Infosys en Cognizant - veroverden in 2019 ongeveer een derde van de wereldwijde AI-dienstenmarkt.

Hardware

IDC verwacht dat de inkomsten uit AI-hardware (server en opslag gecombineerd) in 2020 13,4 miljard dollar zullen bedragen, wat neerkomt op een groei van 10,3% op jaarbasis, wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van het voorgaande jaar, toen het met 33,4% groeide. Binnen de hardwaremarkt wordt verwacht dat AI Storage dit jaar 11,4% zal groeien, iets meer dan AI Server, dat naar verwachting 10,1% zal groeien. Vanuit het oogpunt van omvang is AI Server echter verantwoordelijk voor meer dan 80% van de totale inkomsten uit AI-hardware. De algehele hardwaremarkt zal naar verwachting volgend jaar een sterk herstel vertonen met 35,5% jaar-op-jaar groei, aangevoerd door AI Storage, dat naar verwachting jaar op jaar met 43,1% zal groeien.

Datasets

Amita Potnis, onderzoeksdirecteur bij IDC's Enterprise Infrastructure Practice, legt verder uit: “Hoewel de algehele markt een vertraging heeft doorgemaakt als gevolg van de COVID-19-pandemie, zullen investeringen voor AI en analyse-infrastructuur doorgaan, en wellicht toenemen, in specifieke industrieën zoals biowetenschappen, gezondheidszorg en Media & Entertainment. Opslag zal sterker groeien dan servers dankzij nieuwe gegevensgeneratie en bestaande datasets die zullen worden samengesteld om AI-modellen te ondersteunen met een verhoogde acceptatie van hoogwaardige parallelle bestandssystemen en all-flash objectstores."

"De AI-servermarkt zal naar verwachting in 2021 terugkeren naar zijn vorige groeitraject, maar nu de VS de pandemie niet onder controle hebben, zal de groei in 2021 in de VS lager zijn dan in China en West-Europa", aldus Peter Rutten , onderzoeksdirecteur. in IDC's Enterprise Infrastructure Practice.

AI servers en storage

In termen van leveranciersaandeel zijn de top 3 bedrijven in AI servers Dell, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Inspur. Zij zijn de enige drie concurrenten met een marktaandeel van dubbele cijfers op die markt. In de AI storage-markt bekleden Dell Technologies, NetApp en Hewlett Packard Enterprise de top 3 posities.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024