Forse daling vraag naar zakelijke printing toepassingen
24-08-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Forse daling vraag naar zakelijke printing toepassingen

Volgens onderzoek van International Data Corporation (IDC) is de West-Europese markt voor printers en multifunctionele (MFP's) in 1Q20 met 10,4 procent gedaald in termen van eenheden vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden om een marktomvang te geven van 3,7 miljoen eenheden, maar de marktwaarde daalde met 33,3 procent.

De ongelijkheid bestaat omdat de vraag naar goedkope inkjet- en laserapparatuur sterk bleef, aangezien werknemers en studenten bleven overschakelen van kantoor en onderwijsinstellingen naar thuiswerken, en omdat veel werk- en onderwijsinstellingen werden gesloten, werd de installatie van veel nieuwe printing apparaten uitgesteld of geannuleerd. Als gevolg hiervan bestelden resellers minder apparaten, en in veel gevallen verlengden ze simpelweg de contracten voor bestaande klanten, wat betekende dat er minder nieuwe zendingen werden gedaan - vooral voor de eenheden met een hogere waarde.

Tegen het einde van het kwartaal hebben sommige landen de lockdown op veel werkplekken opgeheven, maar de zendingen van bepaalde apparaten, zoals A3-MFP's, bleven zwak omdat budgetten werden verlaagd of overgeschakeld op andere technologische diensten en een gebrek aan middelen betekende dat veel installaties nog steeds in de wacht stonden.

De meeste landen zagen dalingen, en deze varieerden van minimale eencijferige dalingen tot dalingen van meer dan een kwart, aangezien de lockdown-omstandigheden in sommige landen veel ernstiger waren dan in andere en de voorraadproblemen in sommige landen ook de overhand hadden. Er waren echter enkele uitzonderingen en sommige landen lieten een groei optekenen, voornamelijk als gevolg van toegenomen inkjetzendingen.

"De algemene leveringen van apparaten presteerden beter dan verwacht in 2Q20, aangezien de vraag naar low-end inkjet- en laserapparaten in sommige gevallen groter was dan het aanbod", zegt Phil Sargeant, programmadirecteur bij IDC's Western European Imaging, Hardware Devices, and Document Solutions-groep. "De vraag naar A3- en A4-apparaten met hogere specificaties bleef echter zwakker omdat veel vestigingen dit kwartaal werden gesloten, wat betekent dat veel installaties werden uitgesteld of geannuleerd."

Belangrijkste hoogtepunten:

De algehele West-Europese hardcopy-markt kromp met 10,4% op jaarbasis in 2Q20, met een verzendingscijfer van 3,7 miljoen eenheden.

De waarde voor de 1Q20-markt in Europa daalde met 33,3% tot iets meer dan 1,7 miljard dollar.

Inkjetzendingen daalden met 3,9% in 1Q20, terwijl consumentenapparaten slechts 2,0% daalden.

Laserzendingen voor het kwartaal daalden met 22,7%, A3-zendingen daalden met 41,3% en A4-apparaten met 19,7%.

Terug naar nieuws overzicht