Senna is snelste coureur aller tijden volgens ML en cloud technologie analyse

24-08-2020 | door: Redactie

Senna is snelste coureur aller tijden volgens ML en cloud technologie analyse

Als onderdeel van het 70-jarig jubileumjaar werkt de Formule 1 samen met Amazon Web Services (AWS) om de snelheden van coureurs door de eeuwen heen te vergelijken en een ultieme ranglijst te bepalen van de snelste coureurs ooit. Fastest Driver, de nieuwste F1 Insight met behulp van AWS technologie, is een unieke tool die machine learning gebruikt om een objectieve, datagestuurde rangschikking te geven van alle coureurs van 1983 tot nu, door het F1-verschil in auto’s uit de vergelijking te verwijderen.

Gerangschikt op kwalificatiesnelheid komt drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna als beste uit de bus, op de voet gevolgd door zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher met een tijdverschil van +0,114 seconden. Huidig wereldkampioen Lewis Hamilton maakt de top drie af met een relatieve tijd van +0,275 seconden.

De op machine learning gebaseerde tool concentreert zich op de prestatie-output van een coureur door teamgenoten te vergelijken in kwalificatiesessies. Er wordt een netwerk van teamgenoten opgebouwd over de hele tijd, allemaal onderling verbonden en daarom vergelijkbaar. Door alleen rondetijden tussen teamgenoten te vergelijken, normaliseert het Fastest Driver-algoritme effectief de auto- en teamprestaties. Al met al bouwt dit een beeld op van hoe coureurs van verschillende generaties zich verhouden door de puurste indicatie van ruwe snelheid te analyseren: de kwalificatieronde.

Max Verstappen

De volledige top 10 van coureurs bevat de huidige F1-sterren Max Verstappen, Charles Leclerc en Sebastian Vettel, voormalig wereldkampioenen Fernando Alonso en Nico Rosberg, en favorieten Heikki Kovalainen en Jarno Trulli. Meer coureurs worden de komende weken aangekondigd op F1.com naarmate het seizoen vordert en er meer gegevens worden geanalyseerd.

Een gedetailleerde video-uitleg en analyse van de data vind je hier.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud