Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2020

Database met 235 miljoen social media-profielen duikt op

Database met 235 miljoen social media-profielen duikt op image

Een database met zo'n 235 miljoen profielen van Instagram-, TikTok- en YouTube-gebruikers zijn online aangetroffen. De database bevat informatie zoals namen, contactgegevens, foto's en informatie over volgers. De informatie lijkt via web scraping te zijn verzameld.

Web scraping is een techniek waarbij geautomatiseerd data worden verzameldop een website. De praktijk is niet illegaal, maar wel ongewenst door social media-bedrijven. Zij proberen web scraping tegen te gaan om de privacy van gebruikers te beschermen.

Deep Social

De database in kwestie is ontdekt door beveiligingsbedrijf Comparitech, die drie identieke versies van de database ontdekte. De database is volgens Comparitech gecreëerd door een bedrijf genaamd Deep Social. De onderzoekers hebben contact opgenomen met Deep Social. Hun e-mail werd hierbij doorgezet naar een Hongkongs bedrijf genaamd Social Data.

Deep Social is een bedrijf dat in 2018 de toegang werd ontzegd tot de API's van Facebook en Instagram. Ook dreigde deze bedrijven met juridische stappen indien Deep Social informatie bleef scrapen van hun websites. Deep Social staakte hierop zijn activiteiten.

Social Data ontkent banden met Deep Social

Ondanks dat de e-mail is doorgestuurd naar Social Data, ontkent dit bedrijf banden met Deep Social. Wel erkent Social Data dat de database is uitgelekt, waarbij het erop wijst dat de verzamelde informatie publiekelijk toegankelijk is. Ook zijn de servers ongeveer drie uur na de melding offline gehaald, melden de onderzoekers.