Witold Kepinski - 21 augustus 2020

Visma investeerders committeren zich voor verdere groei

Softwareleverancier Visma is verheugd aan te kondigen dat Hg, een software-investeerder en huidig meerderheidsaandeelhouder van Visma, heeft ingestemd om zijn investering in het bedrijf voort te zetten. Bestaande investeerder CPPIB verwerft ook meer aandelen. Bovendien worden wereldwijde investeringsmaatschappijen TPG en Warburg Pincus voor het eerst investeerders in Visma. TPG beheert fondsen in groeikapitaal, public equity en andere investeringen, terwijl Warburg Pincus zich uitsluitend specialiseert in private equity en groei-investeringen. Hun bijdragen zullen essentieel zijn om het succes en de expansie van Visma in Europa voort te zetten.

Na voltooiing van de transactie zal Hg een meerderheidsbelang (54%) in Visma behouden, naast mede-investeerder GIC (17%), ICG (7%), CPPIB (6%), General Atlantic (2%), TPG (3%), Warburg Pincus (5%) en management (7%). Met deze transactie verandert noch het management, noch de kernstrategie van Visma. De nieuwe eigenaren zullen zich aansluiten bij de bestaande eigenaren en het management om Visma verder te ontwikkelen in overeenstemming met de bestaande strategische prioriteiten. Zoals al jaren de kernstrategie van Visma is, zullen hoogwaardige producten en diensten, goede klantenservice en innovaties binnen clouddiensten om zo zakelijke efficiëntie te bereiken topprioriteit blijven aldus Visma.

Visma’s focus is langzaamaan verschoven van een puur Scandinavische focus naar die van een van Europa’s meest bedrijfskritische software leveranciers voor de private en publieke sector. Van een waardering in 2014 van 3,5 miljard dollar tot de huidige 12,2 miljard dollar, heeft Visma een ononderbroken jaar-op-jaar omzetgroei gerealiseerd door zich te concentreren op het bouwen van cloudoplossingen van wereldklasse die klanten helpen de efficiëntie en het concurrentievermogen te verbeteren zo meldt het bedrijf.

Ecosysteem

Vooral dit jaar, in het licht van de Covid-19 pandemie die markten over de hele wereld heeft overweldigd, is Visma’s focus op de cloud van vitaal belang gebleken. Aangezien Visma’s klanten van verschillende groottes en industrieën in staat zijn geweest om concurrerend te blijven. Tegelijkertijd ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de groei van digitale diensten, aangezien bedrijven steeds meer de waarde zien van cloudoplossingen voor hun belangrijkste bedrijfsprocessen. Visma is uniek gepositioneerd om deze groei te stimuleren dankzij haar internationale aanwezigheid en netwerk, gecombineerd met nationale middelen en expertise die naar lokale markten kan worden gericht, aldus Merete Hverven (fotoO, CEO van Visma. Zij zei het volgende: “Al bijna 15 jaar profiteert Visma van een ondersteunende en zeer deskundige private equity-investeerdersbasis. Hun begeleiding en knowhow in de softwaresector hebben ons in staat gesteld om zowel ons productaanbod als onze geografische voetafdruk consequent uit te breiden. Dit omvat een aanzienlijke investering in cloud computing die zowel onze klant- als aandeelhouderswaarde heeft versterkt. Terwijl we blijven investeren in technologie van wereldklasse, inclusief nieuwe innovatiegebieden zoals AI en machine learning, verwelkomen we deze nieuwe investering van harte. We waarderen ook de steun die we voortdurend krijgen van onze bestaande investeerders. We kijken ernaar uit om de strategie van Visma voort te zetten om een volledig online ecosysteem voor bedrijven in heel Europa te creëren.”

Nic Humphries, Senior Partner en hoofd van het Hg Saturn-team zei: “Visma is Europa’s grootste succesverhaal op het gebied van cloudsoftware voor bedrijven. Dit is het resultaat van consequente investeringen in SaaS-technologie door Øystein Moan, Merete Hverven en hun team van wereldklasse. Vandaag zijn we net zo enthousiast als altijd over de toekomstperspectieven van het bedrijf. Recentelijk heeft Covid-19 de kracht van Visma’s cloudoplossingen aangetoond, waardoor bedrijven verbonden kunnen blijven en door de crisis heen kunnen blijven werken. We zijn ook verheugd om nieuwe investeerders te verwelkomen, die zich aansluiten bij de andere strategische investeerders die Visma al over de hele wereld ondersteunen.”