Stichting nyob van Max Schrems dient privacyklacht in tegen Nederlandse webshops

18-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Stichting nyob van Max Schrems dient privacyklacht in tegen Nederlandse webshops

Stichting nyob van privacyactivist Max Schrems dient klachten in over 101 grote Europese webshops bij Europese privacytoezichthouders wegens dataoverdracht naar de Verenigde Staten. Sinds het ongeldig verklaren van het Safe Harbour-verdrag ontbreekt hiervoor volgens de stichting een juridische basis.

Ook tegen Nederlandse partijen zijn klachten ingediend. Het gaat hierbij om Marktplaats, PostNL, Thuisbezorgd en Lieferando. Uit een analyse van de html-code van de 101 Europese webshops blijkt volgens stichting nyob dat de bedrijven gebruik van Google Analytics of Facebook Connect. Via deze diensten worden volgens de stichting persoonsgegevens verwerkt en doorgestuurd naar de Verenigde Staten. De AVG vereist hiervoor een wettelijke basis, die volgens nyob sinds het ongeldig verklaren van het Privacy Shield-verdrag ontbreekt.

Een maand geleden verklaarde het Europees Hof van Justitie het Privacy Shield-verdrag ongeldig. Dit verdrag regelde de overdracht van data tussen de EU en VS. Het Privacy Shield-verdrag was een vervanging voor het eerdere Safe Harbour-verdrag, dat eerder eveneens ongeldig is verklaard.

Terug naar nieuws overzicht