Wouter Hoeffnagel - 18 augustus 2020

VS scherpen Huawei-restricties verder aan

De Amerikaanse overheid scherpt restricties om het gebruik van chips op basis van Amerikaanse technologie door het Chinese Huawei onmogelijk te maken. Het bedij voegt 38 nieuwe Huawei-ondernemingen toe aan de Entity List. Met deze maatregel willen de VS voorkomen dat via derde bedrijven de regels worden omzeild.

Minister Wilbur Ross van Economische Zaken meldt dat de regels moeten voorkomen dat Huawei via zijwegen alsnog toegang weet te krijgen tot Amerikaanse technologie. De eerder ingevoerde maatregelen boden Huawei de mogelijkheid via derde bedrijven toch handel te drijven met Amerikaanse partijen. De nieuwe regels scherpen dit aan en verbieden iedere transactie waarmee Huawei chiptechnologie in handen probeert te krijgen.

Ook zijn een 38-tal Huawei-ondernemingen aan de Entity List toegevoegd. Deze organisaties zijn afkomstig uit 21 landen. In totaal zijn nu 152 organisaties vermeld op de lijst. Amerikaanse organisaties mogen geen handel drijven met partijen die op deze lijst zijn, tenzij zij hiervoor een ontheffing krijgen. Eerder verstrekte de Amerikaanse overheid hiervoor een 'Temporary General License', die sinds mei voor een periode van negentig dagen geldig was. Deze is inmiddels verlopen en wordt niet verlengd. Dit betekent onder meer dat Google geen software-updates meer mag doorvoeren op Huawei-telefoons. Denk hierbij aan nieuwe versies van Android, maar ook aan security-updates.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei