Hackatrain doet Nederland aan
18-08-2020 | door: Witold Kepinski

Hackatrain doet Nederland aan

Hackatrain, een 3-daagse hackathon op het gebied van mobiliteit, staat dit jaar in het teken van smart mobility. Begin- en eindstation is het Amersfoortse Railcenter. De voormalige wagenwerkplaats van hoofdsponsor ProRail is vanaf 29 september tot 2 oktober het epicentrum van alweer de vijfde editie van Europe’s Fastest Mobility Hack.

Zo’n 15 teams - bestaande uit developers, software engineers, UX- en UI-designers tot datatscientists - zullen drie dagen intens samenwerken aan oplossingen omtrent peakshaving gericht op stations als knooppunt van al het OV. Waarbij de focus ligt op het afvlakken van de ochtend- en avondspits door slim gebruik te maken van het gehele OV ecosysteem. Van treinen, bussen, taxi’s tot deelfietsen, zodat reizigers op andere momenten het OV nemen.

Alle deelnemers - van HBO- en WO-studenten, trainees, Young Professionals tot andere techtalenten - verblijven gedurende de hackathon op het Landal Waterparc aan het Veluwemeer. Hier zullen tevens tal van inspirerende techworkshops, uitdagende outdooractiviteiten, digitale live-events tot online pitches worden gehouden. Dit alles omlijst met lekkere muziek, grappige giveaways en nog veel meer. De afzonderlijke teams, bestaande uit zo’n vijf personen, zullen hun op data en techniek gebaseerde oplossingen op 1 oktober presenteren voor een vakjury. Het winnende team ontvangt €2.500!

Live video & radio
Het ProRail Railcenter is dit jaar dé plek waar alle teamactiviteiten, statusupdates tot live pitches vanaf het Waterparc tot een heuse live videostream wordt gebundeld, en waar tal van inspirerende gasten en partners samen met een tweetal presentatoren meekijken, discussiëren en hun visie geven op actuele issues rondom smart mobility. Om de teams optimaal te servicen is er dit jaar, speciaal voor de 5e editie van Hackatrain ook een eigen online muziekstation: Hackatrain Radio. Geïnteresseerden kunnen de live feeds gratis online bekijken en beluisteren.

De jubileumeditie van Hackatrain moet het in tegenstelling tot de vier voorgaande edities stellen zonder een enerverende treinrit naar Berlijn vanwege coronamaatregelen. Desondanks hebben ook dit jaar tal van grotere en kleinere partners zich aan de hackathon verbonden, waaronder ProRail, Shell, InTraffic, DuraVermeer, IBM, Arriva, Royal HaskoningDHV, Picnic, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, TNO en Tweakers.

By Whyte
Het Hackatrain-concept en de productie is in handen van By Whyte, opgericht door Amal Whyte. Het Amsterdamse bedrijf organiseert sinds 2014 tal van uiteenlopende creatieve, innovatieve evenementen, hetzij op eigen initiatief dan wel op verzoek van bedrijven en partners.

Europe’s Fastest Mobility Hack wordt georganiseerd conform de laatste richtlijnen van het RIVM, waardoor de gezondheid van de deelnemers is gewaarborgd. Zo zijn de onderkomens op Landal Waterparc zeer ruim opgezet, is er in elk vakantiehuisje voldoende desinfectiegel aanwezig, worden er gratis mondkapjes uitgedeeld en kan bij alle activiteiten de minimale afstand van anderhalve meter in acht worden genomen.

Terug naar nieuws overzicht