Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2020

Duitse toezichthouder start onderzoek naar prijsbeleid Amazon

Duitse toezichthouder start onderzoek naar prijsbeleid Amazon image

De Bundeskartellamt, de Duitse mededingingswaakhond, start een onderzoek naar Amazon wegens mogelijke machtmisbruik. Onderzocht wordt of Amazon tijdens de coronacrisis zijn sterke marktpositie heeft misbruikt. Dit naar aanleiding van een aantal handelaren, die stellen dat Amazon hen weigert vanwege hun prijsstelling.

Dit maakt Andreas Mundt, voorzitter van de Bundeskartellamt, tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Verschillende handelaren stellen door Amazon geblokkeerd te zijn vanwege het rekenen van hoge prijzen voor producten en uitten hierover hun ongenoegen. Voor de Bundeskartellamt zijn deze klachten aanleiding voor het onderzoek. Amazon stelt tegenover Reuters dat verkooppartner hun eigen prijzen betalen. Wel geeft het platform toe zijn systemen te hebben ontworpen om actie te kunnen ondernemen tegen het opdrijven van prijzen. De Bundeskartellamt stelt echter dat Amazon geen 'prijsregulator' mag zijn.

Mundt meldt bij Amazon informatie te hebben opgevraagd, die inmiddels is overhandigd. Deze gegevens worden momenteel door de toezichthouder onderzocht. Mundt wijst erop dat de marktpositie van Amazon wordt onderzocht, maar nog niet is vastgesteld dat Amazon een 'dominante marktpositie' heeft.