Banken en verzekeraars investeren minder in IT
16-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Banken en verzekeraars investeren minder in IT

De wereldwijde IT-investeringen in de banken- en verzekeringssector nemen naar verwachting in 2020 met 4,7% af tot 514 miljard dollar. Onder meer investeringen in apparaten zoals PC's en mobiele apparaten dalen flink, gevolgd door datacentersystemen.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "COVID-19 leidt dit jaar niet alleen tot onzekerheid in de banken- en verzekeringssector, maar zorgt ook voor een duidelijke verschuiving in de wijze waarop klanten contact hebben met hun financiële instellingen", zegt Jeff Casey, senior director analyst bij Gartner. "Deze bedrijven blijven reageren op de opkomende behoeften van klanten in de huidige economische situatie en teruglopende overheidssteun."

Initiële reactie

De initiële reactie van de industrie bestond met name uit operationele acties, zoals het ondersteunen van thuiswerken, reageren op toenemende behoeften aan krediet, vergroten van kennis over het digitale kanaal en wegnemen van zorgen bij investeerders. Klantenservicekanalen stonden extra onder druk, waarop banken snel reageerden door meer capaciteit uit te rollen of te investeren in zelfservicekanalen.

In de eerste fasen van de pandemie waren technologie-investeringen van banken gericht op vier dingen:

  • Bedrijfsvoering: Zorgen voor toegang tot basisdiensten
  • Leveranciersketen: Inspelen op de behoeften van leveranciers en klanten
  • Omzet: De financiële situatie van de organisatie bewaken
  • Personeelsbestand: Werknemers en thuiswerken ondersteunen

Automatiseringsinitiatieven versnellen

Nu banken en verzekeraars een beter begrip hebben van de COVID-19-pandemie en de impact hiervan op hun business versnellen zij hun automatiseringsintiatieven. Denk hierbij aan klantgerichte chatsbots en robotic process automation (RPA). Zij richten zich op het herontwerpen van hun organisatorische structuren en workflows, en herprioriteren moderniseringsinitiatieven.

gartner-banken-verzekeraars-2019-2021.png

Na een sterke groei van 5% in 2019 lopen IT-investeringen in 2020 door de COVID-19-pandemie terug. Zo heeft de pandemie impact op onder meer de omvang en voorwaarden van contracten evenals het soort contracten dat wordt gesloten verandert. Grote transformatieprojecten worden bijvoorbeeld geannuleerd of uitgesteld. Doordat banken en verzekeraars nu gaan inspelen op de verstoring door COVID-19 verwacht Gartner echter dat de markt in 2021 weer groei noteert.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters