Zeven op de tien geleverde smartphones in VS was in Q2 van Chinese makelij

13-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Zeven op de tien geleverde smartphones in VS was in Q2 van Chinese makelij

70% van 31,9 miljoen smartphones die in het tweede kwartaal in de Verenigde Staten zijn geleverd is van Chinese makelij. Het aantal verscheepte units is met 5% gedaald ten opzichte van Q2 2020, maar met 11% gestegen ten opzichte van Q1 2020.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. De hervatting van activiteiten in Chinese fabrieken eind maart en het heropenen van winkels in mei en juni hebben bijgedragen aan de groei op de markt. Het grootste deel van de markt is in handen van Apple en Samsung; 7 op de 10 verkochte smartphones is door deze fabrikanten geproduceerd.

Apple ziet marktaandeel stijgen

Apple doorbrak in Q2 een nieuw record met 15 miljoen verscheepte iPhones in de VS. Zo is het nieuwe vlaggenschip iPhone 11 inmiddels 15% meer verkocht dan de bestseller van vorig jaar: de iPhone XR. Met de lancering van de iPhone SE is het marktaandeel van Apple gestegen tot 47%.

Het aantal verzendingen door Samsung is stabiel gebleven in verhouding met Q2 2019. Het bedrijf verscheepte 59% minder exemplaren van zijn Galaxy S20 5G-modellen dan van de S10 modellen in Q2 2019. Onder meer de snelle sluiting van winkels heeft geleid tot een lagere vraag. Het bedrijf verkocht echter wel veel van zijn goedkopere Galaxy A10e en A20 smartphones, wat deze daling compenseert. De gemiddelde verkoopprijs van Samsung smartphones daalde naar 503 dollar, 10% lager dan in Q2 2019.

canalys-smartphones-q2-2020.png

Omarming van 5G

"Doordat de pandemie van het coronavirus consumenten dwong om thuis te blijven, is de omarming van 5G in de VS niet goed van start gegaan. Sluitingen van winkels en angst voor het virus beperkt interactie met demonstratiemodellen, zet budgetten van consumenten en daarmee hun koopkracht onder druk en met de schaarse 5G-netwerkdekking in Amerikaanse voorsteden zagen consumenten veel redenen om een 4G-apparaat te kopen. Ondanks de weinig enthousiaste 5G-uitrol tot nu toe, is sterke marketing vanuit carriers in de komende kwartalen van groot belang om een meerjarige overstapsperiode van LTE naar 5G in te luiden", zegt Vincent Thielke, analist bij Canalys.

De vraag naar goedkope Android smartphones van minder bekende merken als Unimax en Wiko neemt toe door het Lifeline-programma. Dit overheidsprogramma geeft Amerikanen met een laag inkomen subsidie op smartphones. Canalys verwacht dat aanhoudende economische uitdagingen ervoor zullen zorgen dat de koopkracht van consumenten onder druk blijft staan. Dit is naar verwachting terug te zien in de verkoopcijfers in het segment tot 400 dollar. Onder meer doordat meer fabrikanten de komende tijd inzetten op dit segment.

7 op de 10 smartphones van Chinese makelij

70% van alle in de VS verkochte smartphones was in het tweede kwartaal van Chinese makelij. In het eerste kwartaal lag dit percentage op 60%. Spanningen tussen de VS en China zijn in recente jaren geëscaleerd, wat een zekere onzekerheid oplevert voor alle smartphonefabrikanten. Samsung en LG zijn hierop een uitzondering. De verslechterde resultaten zorgt voor extreme instabiliteit, stelt Canalys.

canalys-smartphones-q2-2020-2-klein.png

Terug naar nieuws overzicht