Russische toezichthouder: Apple misbruikte machtspositie met App Store-beleid

11-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Russische toezichthouder: Apple misbruikte machtspositie met App Store-beleid

Apple maakt zich met het beleid van zijn App Store schuldig aan machtsmisbruik. Dit oordeelt de Russische mededingingsautoriteit FAS. In het specifiek gaat het om het weren van apps waarmee ouders het apparaatgebruik van hun kinderen kunnen beheren.

FAS stelde een onderzoek in na een klacht van Kaspersky Lab. De app voor ouderlijk toezicht van het antivirusbedrijf was jarenlang beschikbaar in de App Store. Volgens Kaspersky besloot Apple deze echter te weren na de introductie van de optie 'Schermtijd' aan iOS. Deze functie geeft gebruikers inzicht in het gebruik van bijvoorbeeld een iPhone. Ook kunnen ouders onder meer een tijdslot instellen.

Voorwaarden opleggen

Kaspersky stelt dat Apple het bewust moeilijk probeert te maken de app in de App Store te publiceren. Dit door zijn positie als eigenaar van het iOS-platform te misbruiken om voorwaarden op te leggen.

FAS stelt Kaspersky in het gelijk. De toezichthouder oordeelt dat sinds 2018 de meeste functionaliteiten voor apps voor ouderlijk toezicht van derde partijen niet meer beschikbaar zijn. Apple moet zijn werkwijze aanpassen conform de geldende wetgeving. Het Amerikaanse techbedrijf heeft al laten weten in beroep te gaan tegen het oordeel.

Terug naar nieuws overzicht