VS breiden 5G uit met militair spectrum

11-08-2020 | door: Redactie

VS breiden 5G uit met militair spectrum

Het Pentagon heeft groen licht gegeven om bijkomend spectrum ter beschikking te stellen voor commercieel gebruik. Daarmee wil de VS haar 5G-uitrol verbeteren.

Het gaat om een spectrumblok van 100 megahertz dat medio 2022 commercieel kan worden aangeboden. De Amerikaanse telecomregulator FCC liet al weten dat het snel werk wil maken om dat spectrum aan te bieden aan Amerikaanse operatoren.

3450 tot 3550 MHz

Het gaat om het blok van 3450 tot 3550 MHz. Dat was tot nu toe voorbehouden voor militaire doeleinden in de VS, onder meer voor radaroperaties zoals luchtafweersystemen. Maar het Pentagon heeft nu groen licht gegeven om het spectrum ook te delen met operatoren.

Het bewuste spectrum is interessant omdat het zowel over lange afstanden kan gaan, als hoge datavolumes kan verwerken. Dat het om militair spectrum gaat, heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met wat het spectrum kan, het zijn gewoon frequenties die ooit zijn voorbehouden voor militaire communicatie.

Voor Amerikaanse operatoren betekent dit vooral dat ze met extra spectrumblokken meer capaciteit hebben. Door specifieke frequenties te gebruiken kunnen ze hun signalen verder sturen, waardoor er minder zendmasten nodig zijn, of op specifieke plaatsen meer capaciteit voorzien, zodat het netwerk in staat is om meer toestellen te verbinden en meer data te verwerken.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht