Website laat tegen betaling contactgegevens van LinkedIn-gebruikers zien

10-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Website laat tegen betaling contactgegevens van LinkedIn-gebruikers zien

De website Lusha geeft gebruikers de mogelijkheid tegen betaling telefoonnummers op te zoeken bij LinkedIn-profielen. Het bedrijf overtreedt hiermee mogelijk de wet.

Dit meldt Trouw. Lusha is een browserplugin die zodra de gebruiker een LinkedIn-pagina bezoekt automatisch het bijbehorende telefoonnummer opzoekt. De website beschikt hierover over een database met contactgegevens die het op internet heeft verzameld. Gebruikers kunnen hun nummer laten verwijderen door hier een verzoek voor in te dienen bij Lusha. Zij worden echter niet actief geïnformeerd over het feit dat hun contactgegevens worden gedeeld.

Privacy-advocaat en -hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne zet vraagtekens bij de werkwijze van Lusha. "Als je persoonsgegevens verwerkt en aanbiedt, moet je de eigenaren hebben geïnformeerd", zegt de hoogleraar tegen Trouw. Lusha zelf stelt echter geen toestemming nodig te hebben om contactgegevens te verzamelen. Het bedrijf spreekt op zijn website over een 'gerechtvaardigd belang' om zijn diensten aan gebruikers aan te bieden. Het bedrijf stelt de gegevens namelijk onder meer te verzamelen om bedrijven te helpen bij de aanpak van fraude. Zwenne weerspreekt dat en stelt dat een dergelijk 'gerechtvaardigd belang' altijd moet worden afgewogen tegen de privacy van gebruikers waarvan gegevens worden verzameld.

Terug naar nieuws overzicht