Gartner: Stevige groei op markt voor public cloud IaaS

10-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Stevige groei op markt voor public cloud IaaS

De wereldwijde markt voor Infrastructure as a Service (IaaS) is in 2019 gegroeid tot 44,5 miljard dollar. Dit is 37,3% meer dan de 32,4 miljard dollar die de markt in 2018 waard was. Amazon blijft marktleider, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Tencent.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "De cloud onderstreept de verschuiving naar digitale business, wat bovenaan de agenda van CIO's blijft staan", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. "Het maakt technologieën zoals de edge, AI, machine learning en 5G mogelijk. Al deze technologieën vereisen onder de streep een schaalbare, flexibele en hoge capaciteit infrastructuurplatform zoals public cloud IaaS, wat de reden is dat deze markt zo'n sterke groei doormaakt."

Driekwart van IaaS provider noteert groei

De top vijf IaaS providers hadden in 2019 gezamenlijk 80% van de markt in handen. Dit is meer dan in 2018, toen de top vijf goed was voor 77% van de markt. Driekwart van alle IaaS providers is in 2018 gegroeid.

Amazon blijft marktleider met een geschatte omzet van 20 miljard dollar in 2019. Het bedrijf heeft 45% van de markt in handen. Het bedrijf bouwt hierbij voort op zijn positie in 2018, toen het eveneens marktleider was. Microsoft staat op de tweede plek op de ranglijst met een jaarlijkse omzet van 8 miljard dollar uit IaaS. Bijna de helft hiervan is afkomstig uit Noord-Amerika. Het bedrijf zag zijn omzet met 57,8% groeien, wat Gartner toeschrijft aan het grote salesbereik van Microsoft en het bundelen van Azure met andere producten en diensten.

Alibaba is marktleider in China en staat wereldwijd op de derde positie. Het bedrijf realiseerde wereldwijd een omzet van ruim 4 miljard dollar uit public cloud IaaS. Dit is 62,4% meer dan de 2,5 miljard dollar omzet die het bedrijf in 2018 in dit segment realiseerde. Tencent laat met 101,5% de grootste groei zien en haalde 1,9 miljard dollar omzet uiet IaaS. Het bedrijf is de op één na grootste speler in public cloud IaaS in China. Google volgt op de vijfde plek met 2,4 miljard dollar omzet uit public cloud IaaS. Dit is 80,1% meer dan in 2018.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud