Wouter Hoeffnagel - 07 augustus 2020

Trump verbiedt Amerikaanse handel met TikTok en WeChat

Een nieuw decreet ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump zet de onderhandelingen over een overname van TikTok door Microsoft verder onder druk. Het decreet verbiedt Amerikaanse bedrijven zaken te doen met het Chinese ByteDance. Het verbod gaat over 45 dagen in, tenzij de partijen voor die datum tot een overeenkomst komen. Tegen WeChat is een vergelijkbaar decreet afgekondigd.

De impact van het decreet is nog niet volledig duidelijk. Eerder kregen Amerikaanse bedrijven al het verbod zaken te doen met het eveneens Chinese bedrijf Huawei. Dit leidde er onder meer toe dat Google de Android-licentie van Huawei introk, waardoor het bedrijf de Play Store niet langer kan aanbieden op zijn Android-smartphones. Voor TikTok zou het decreet kunnen betekenen dat de apps niet langer kunnen worden aangeboden in de officiële appwinkels van Apple en Google.

Overname door Microsoft

Microsoft bevestigt eerder deze week in gesprek te zijn met ByteDance over de overname van TikTok. In eerste instantie zou het alleen gaan om de Amerikaanse activiteiten van TikTok. De Financial Times meldt echter op basis van bronnen dat Microsoft onderzoekt of het de activiteiten van TikTok wereldwijd kan overnemen.

TikTok wordt door de Amerikaanse overheid bestempelt als een veiligheidsrisico. Het bedrijf zou op grote schaal data verzamelen van Amerikaanse gebruikers. De VS vrezen dat de Chinese overheid deze data in handen krijgen en hierdoor via TikTok Chinese gebruikers kunnen bespioneren.

WeChat

De VS richten hun pijlen ook op WeChat, een app die in China erg populair is. Deze social media-app van het Chinese Tencent is sinds 2011 beschikbaar. De app biedt gebruikers onder meer de mogelijkheid om te chatten en berichten te delen. Gebruikers kunnen WeChat echter ook voor allerlei anderen doeleinden gebruiken, waaronder betalingen, het afsluiten van verzekeringen of het aanschaffen van een vliegticket.

Trump stelt dat WeChat automatisch 'enorme hoeveelheden data' van gebruikers vastlegt. De Amerikaanse overheid vreest dat de Chinese Communistische Partij via WeChat toegang krijgt tot persoonlijke informatie van Amerikanen. Het decreet is vaag geformuleerd, waardoor de reikwijdte niet duidelijk is. Zo is onduidelijk of het decreet alleen betrekking heeft op WeChat, of ook andere activiteiten van Tencent treft.