Lichte daling in overheidsinvesteringen in IT in 2020

05-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Lichte daling in overheidsinvesteringen in IT in 2020

De wereldwijde overheidsuitgaven aan IT krimpen dit jaar naar 438 miljard dollar. Dit is 0,6% lager dan in 2019. IT-bestedingen door overheden zijn naar verwachting goed voor 16% van de totale wereldwijde IT-investeringen. Deze komen naar verwachting uit op 2,7 biljoen dollar in 2020, een daling van 8% ten opzichte van 2019.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Overheidsorganisaties versnellen IT-investeringen in digitale publieke diensten, publieke zorg, sociale dienstverlening, onderwijs en het omscholen van werknemers om individuen, families en bedrijven die door de COVID-19 pandemie zijn getroffen te ondersteunen", zegt Irma Fabular, senior research director bij Gartner. "Om economische levensvatbaarheid te behouden rollen overheidsorganisaties ook ondersteuningsprogramma's uit die kleine bedrijven helpen en het omscholen van werknemers mogelijk maken."

Software is enige stijger

Het enige segment van de IT-sector dat groei laat zien is software. De investeringen in software stijgen naar verwachting met 4,5% in 2020 tot bijna 104 miljard dollar. Het segment IT-services is stabiel met 152 miljard dollar aan investeringen.

it-investeringen-overheid-gartner-2019-2021.png

Gartner verwacht dat hoewel maatregelen die werknemers bijvoorbeeld verplichten thuis te werken worden versoepeld, sommige andere maatregelen van kracht blijven. Denk hierbij aan het aanbieden van opties om op afstand te kunnen werken. Ook investeren veel overheidsorganisaties in systemen die helpen ziektes en andere dreigingen sneller te detecteren.

Minder dringende IT-projecten uitgesteld

"Belangrijke maar minder dringende IT-projecten, zoals Enterprise Resource Planning (ERP) en Robotics Process Automation (RPA), worden uitgesteld om ruimte te scheppen door directe en kritieke uitgaven ter ondersteuning van digitale werkplekken, zorg en economische groei. De omarming van clouddiensten blijft versnellen, terwijl uitgaven aan on-premises servers en storage blijven dalen", zegt Fabular.

De IT-investeringen vanuit de overheid zijn het grootst in Noord-Amerika met 191 miljard dollar in 2020. West-Europa volgt met 94 miljard dollar en China met 39 miljard dollar. Deze investeringen zijn vooral gericht op digitale overheidsdiensten, data en analytics, cybersecurity en programma's om de betrokkenheid en ervaringen van burgers te verbeteren.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud